Opetuskeittiön siivouksen kehittäminen : opetuskeittiön siivouksen ohjeistus ammattisiivouksen näkökulmasta
Liukolampi, Maarit (2016)
Liukolampi, Maarit
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060912584
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060912584
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä keskitytään ammatillisen siivouksen menetelmien siirtämiseen opetuskeittiön toimintaan sekä opetukseen.
Kehittämiskohteena on Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän opetuskeittiö oppilaitoksen juuri remontoidussa Paatela rakennuksessa. Opetuskeittiössä koulutetaan tulevia ravintolakokkeja. Kehitystehtävänä on siivouksen nykyaikaistaminen ja tuotteistaminen siten, että siivous on selkeästi opetettavissa Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto opiskelijoille. Kehittämistehtävä pitää sisällään myös uusien menetelmien sekä välineiden koulutuksen opettajille.
Keittiöhygieniaa ohjaa oppilaitoksessa samat normit kuin muihinkin elintarvikehuoneisiin, jossa valmistetaan tuotteita asiakkaille. Omavalvontasuunnitelman säädökset ovat ohjenuorana opetuskeittiö siivoussuunnitelmaa laadittaessa. Lisäksi siivoussuunnitelman tulee olla opiskelijoille informatiivinen, heidän tulee ymmärtää, miksi asioita tehdään ja tämän lisäksi omaksua tietoa sekä oppia soveltamaan sitä. Ei riitä, että oppilas noudattaa keittiön suunnitelmaa, vaan hänellä tulee olla tietoa ja kykyä soveltaa oppimaansa tulevana ravintola-alan ammattilaisena. Keittiön siivouksen kehittäminen on tärkeää myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Keittiön siivouksessa käytetään perinteisellä menetelmällä paljon vettä sekä kemikaaleja. Kertakäyttöisten puhdistusliinojen (ns. Karitaliinojen) kulutus on myös tarpeettoman suurta. Uusi menetelmä tukee oppilaitoksen toimintaa kestävän kehityksen mukaisesti.
Kehittämiskohteena on Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän opetuskeittiö oppilaitoksen juuri remontoidussa Paatela rakennuksessa. Opetuskeittiössä koulutetaan tulevia ravintolakokkeja. Kehitystehtävänä on siivouksen nykyaikaistaminen ja tuotteistaminen siten, että siivous on selkeästi opetettavissa Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto opiskelijoille. Kehittämistehtävä pitää sisällään myös uusien menetelmien sekä välineiden koulutuksen opettajille.
Keittiöhygieniaa ohjaa oppilaitoksessa samat normit kuin muihinkin elintarvikehuoneisiin, jossa valmistetaan tuotteita asiakkaille. Omavalvontasuunnitelman säädökset ovat ohjenuorana opetuskeittiö siivoussuunnitelmaa laadittaessa. Lisäksi siivoussuunnitelman tulee olla opiskelijoille informatiivinen, heidän tulee ymmärtää, miksi asioita tehdään ja tämän lisäksi omaksua tietoa sekä oppia soveltamaan sitä. Ei riitä, että oppilas noudattaa keittiön suunnitelmaa, vaan hänellä tulee olla tietoa ja kykyä soveltaa oppimaansa tulevana ravintola-alan ammattilaisena. Keittiön siivouksen kehittäminen on tärkeää myös kestävän kehityksen näkökulmasta. Keittiön siivouksessa käytetään perinteisellä menetelmällä paljon vettä sekä kemikaaleja. Kertakäyttöisten puhdistusliinojen (ns. Karitaliinojen) kulutus on myös tarpeettoman suurta. Uusi menetelmä tukee oppilaitoksen toimintaa kestävän kehityksen mukaisesti.