DO YOU KNOW HOW YOUR FOOD HAS BEEN PRODUCED? : Sustainable Development in Food Industry
Karila, Nelli (2016)
Karila, Nelli
Centria-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110915906
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110915906
Tiivistelmä
Ruoka on elintärkeää kaikille maailman ihmisille, sillä selviytyminen ilman sitä ei ole mahdollista. Joka päivä, maailmassa kulutetaan valtava määrä ruokaa ja ruokateollisuus onkin sen vuoksi nykyään todella iso bisnes. Ruokateollisuus ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton teollisuudenala, sillä siihen liittyy myös monia laajoja ongelmia.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ruokateollisuutta kestävän kehityksen näkökulmasta. Työn päätavoitteena oli selvittää mitä tavalliset kuluttajat ajattelevat aiheesta ja mitkä ovat ne asiat, joihin he kiinnittävät eniten huomiota ruokaa ostaessaan. Tämän opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu kolmesta aiheesta, joita ovat ruokateollisuuten liittyvät ongelmat, kestävän kehityksen metodit sekä kestävän ruokatuotannon tukeminen kuluttajana.
Tutkimusmetodina käytettiin määrällistä tutkimusta ja tutkimustulosten keräämiseksi suunniteltiin kyselylomake. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Centrian opiskelijat ja tutkimus toteutettiin Centrian pääkampuksella talonpojankadulla, Kokkolassa 12. lokakuuta.
Tutkimustulokset osoittivat, että asia joka merkitsi opiskelijoille eniten ruokaa ostaessa, oli edullinen hinta. Myös terveellisyys oli tärkeä asia usealle. Monet opiskelijoista ostivat luomuruokaa joka viikko tai pari kertaa kuussa. Selvällä enemmistöllä vastaajista oli lihaa tai kalaa sisältävä ruokavalio, mutta melko moni heistä oli myös ajatellut vähentää lihan ja kalan syöntiään ja syödä enemmän kasvisruokia.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia ruokateollisuutta kestävän kehityksen näkökulmasta. Työn päätavoitteena oli selvittää mitä tavalliset kuluttajat ajattelevat aiheesta ja mitkä ovat ne asiat, joihin he kiinnittävät eniten huomiota ruokaa ostaessaan. Tämän opinnäytetyön teoreettinen viitekehys muodostuu kolmesta aiheesta, joita ovat ruokateollisuuten liittyvät ongelmat, kestävän kehityksen metodit sekä kestävän ruokatuotannon tukeminen kuluttajana.
Tutkimusmetodina käytettiin määrällistä tutkimusta ja tutkimustulosten keräämiseksi suunniteltiin kyselylomake. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Centrian opiskelijat ja tutkimus toteutettiin Centrian pääkampuksella talonpojankadulla, Kokkolassa 12. lokakuuta.
Tutkimustulokset osoittivat, että asia joka merkitsi opiskelijoille eniten ruokaa ostaessa, oli edullinen hinta. Myös terveellisyys oli tärkeä asia usealle. Monet opiskelijoista ostivat luomuruokaa joka viikko tai pari kertaa kuussa. Selvällä enemmistöllä vastaajista oli lihaa tai kalaa sisältävä ruokavalio, mutta melko moni heistä oli myös ajatellut vähentää lihan ja kalan syöntiään ja syödä enemmän kasvisruokia.