Lähiruokatoiminnan edistäminen Uudellamaalla toimintamallin avulla
Kolehmainen, Camilla; Laitila, Heta-Elina (2016)
Kolehmainen, Camilla
Laitila, Heta-Elina
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112417331
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112417331
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää suunnitelma uudenlaisesta Uudellemaalle soveltuvasta lähiruokatoimintamallista, joka vastaisi mahdollisimman hyvin kuluttajien ja tuottajien tarpeisiin. Tarkoituksena oli edistää lähiruokatoimintaa ja lisätä yhteistyötä sekä myyntiä tuottajien ja kuluttajien välillä. Aihe opinnäytetyölle saatiin Lähiruokaa Uudeltamaalta -hankkeessa mukana olevalta Laurea-ammattikorkeakoulun lehtorilta. Hanke pyrkii aktivoimaan Uudenmaan lähiruokatuottajia ja lisäämään lähiruoan kysyntää liiketoiminnassa Uudellamaalla.
Opinnäytetyötä varten kartoitettiin lähiruoan toimintaympäristö ja aineistoa erilaisin menetelmin. Näiden pohjalta kehitettiin suunnitelma uudesta toimintamallista. Teoreettinen viitekehys muodostuu lähiruoasta ja toimintamalleista. Viitekehyksessä tarkasteltiin lähiruoan markkinoita Suomessa, olemassa olevia lähiruokatoimintamalleja ja lähiruokatoiminnan tukemista.
Opinnäytetyössä käytettiin aineistonkeruumenetelminä avointa haastattelua ja benchmarkingia. Niiden avulla saatiin aineistoa lähiruokatuottajien ja erilaisten kuluttajien tarpeista sekä olemassa olevien lähiruokatoimintamallien toimivuudesta markkinoilla. Taustakartoituksen ja kerätyn aineiston perusteella pitkäjänteistä ja kannattavaa lähiruokatoimintaa harjoittava toimija olisi tärkeä osapuoli lähiruokatoiminnan edistämiselle Uudellamaalla.
Viitekehyksen ja kerätyn aineiston avulla kehitettiin suunnitelma uudesta Food Hub Uusimaa -lähiruokatoimintamallista, joka esitettiin Business Model Canvas –mallia apuna käyttäen. Food Hub Uusimaa -toimintamalli sai inspiraatiota ulkomailla toiminnassa olevasta Food Hub -mallista sekä muista markkinoilla olevista toimintamalleista, kuten REKO-toiminnasta ja ruokaverkkokaupoista.
Opinnäytetyötä varten kartoitettiin lähiruoan toimintaympäristö ja aineistoa erilaisin menetelmin. Näiden pohjalta kehitettiin suunnitelma uudesta toimintamallista. Teoreettinen viitekehys muodostuu lähiruoasta ja toimintamalleista. Viitekehyksessä tarkasteltiin lähiruoan markkinoita Suomessa, olemassa olevia lähiruokatoimintamalleja ja lähiruokatoiminnan tukemista.
Opinnäytetyössä käytettiin aineistonkeruumenetelminä avointa haastattelua ja benchmarkingia. Niiden avulla saatiin aineistoa lähiruokatuottajien ja erilaisten kuluttajien tarpeista sekä olemassa olevien lähiruokatoimintamallien toimivuudesta markkinoilla. Taustakartoituksen ja kerätyn aineiston perusteella pitkäjänteistä ja kannattavaa lähiruokatoimintaa harjoittava toimija olisi tärkeä osapuoli lähiruokatoiminnan edistämiselle Uudellamaalla.
Viitekehyksen ja kerätyn aineiston avulla kehitettiin suunnitelma uudesta Food Hub Uusimaa -lähiruokatoimintamallista, joka esitettiin Business Model Canvas –mallia apuna käyttäen. Food Hub Uusimaa -toimintamalli sai inspiraatiota ulkomailla toiminnassa olevasta Food Hub -mallista sekä muista markkinoilla olevista toimintamalleista, kuten REKO-toiminnasta ja ruokaverkkokaupoista.