Lähiruokaketjujen elinkaariarviointia varten tehdyn tiedonkeruun onnistumisen arviointia Lähiruoan ekologiset vaikutukset -selvityksessä
Mäkiranta, Anniina (2016)
Mäkiranta, Anniina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121320098
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016121320098
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni toimeksiantajana oli Jyväskylän ammattikorkeakoulu, jonka vastuulla oli Lähiruoan ekologiset vaikutukset -selvityksen tiedonkeruu Keski-Suomen alueen lähiruokaketjujen yritysten osalta. Lähiruoan ekologiset vaikutukset -hanke lähti tutkimaan selvitysluonteisesti erilaisten lähiruokatuotteiden ympäristövaikutuksia elinkaariarvioinnin avulla Keski-Suomen, Kanta- ja Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen alueelta. Lähiruokatuotteiden ympäristövaikutuksia arvioitiin hankkeessa aina ’pellolta pöytään’ saakka.
Opinnäytetyön tavoitteena oli arvioida Lähiruoan ekologiset vaikutukset -selvityksen tiedonkeruun onnistumista elinkaariarviointia varten sekä arvioida tiedonkeruuprosessin haasteita. Lisäksi opinnäytetyön tarkoituksena oli arvioida elinkaarianalyysin tuomia ongelmia tutkimusmenetelmänä sekä tutkia, kuinka yrittäjä pystyi hyödyntämään elinkaariarvioinnin tuloksia ja mitä mahdollisia vaatimuksia sen käyttö toi yritykselle. Opinnäytetyöni tieto yrityshaastattelujen tiedonkeruun onnistumisesta perustui omakohtaiseen kokemukseen prosessista Keski-Suomen alueen lähiruokaketjujen yritysten osalta.
Tiedonkeruu Lähiruoan ekologiset vaikutukset -selvityksen lähiruokaketjujen yritysten osalta onnistui pääasiassa hyvin, mutta ongelmana oli tiedonkeruussa joidenkin tietojen epätarkkuus tai niiden suurpiirteinen arviointi. Elinkaariarvioinnin hyödyt yritykselle voivat olla todella merkittävät, sillä sitä voi hyödyntää esim. tuotteen markkinoinnissa. Elinkaariarviointi laskelmamenetelmänä on hyvä käytettäessä sitä elintarvikealanyrityksiin, mutta siihen liittyvät vaatimukset voivat tuoda yrittäjälle paljon painolastia.
Lähiruokatuotteiden osalta tarvitaan paljon lisätutkimusta, jotta voidaan perustella niiden vähäisempiä ympäristövaikutuksia.
Opinnäytetyön tavoitteena oli arvioida Lähiruoan ekologiset vaikutukset -selvityksen tiedonkeruun onnistumista elinkaariarviointia varten sekä arvioida tiedonkeruuprosessin haasteita. Lisäksi opinnäytetyön tarkoituksena oli arvioida elinkaarianalyysin tuomia ongelmia tutkimusmenetelmänä sekä tutkia, kuinka yrittäjä pystyi hyödyntämään elinkaariarvioinnin tuloksia ja mitä mahdollisia vaatimuksia sen käyttö toi yritykselle. Opinnäytetyöni tieto yrityshaastattelujen tiedonkeruun onnistumisesta perustui omakohtaiseen kokemukseen prosessista Keski-Suomen alueen lähiruokaketjujen yritysten osalta.
Tiedonkeruu Lähiruoan ekologiset vaikutukset -selvityksen lähiruokaketjujen yritysten osalta onnistui pääasiassa hyvin, mutta ongelmana oli tiedonkeruussa joidenkin tietojen epätarkkuus tai niiden suurpiirteinen arviointi. Elinkaariarvioinnin hyödyt yritykselle voivat olla todella merkittävät, sillä sitä voi hyödyntää esim. tuotteen markkinoinnissa. Elinkaariarviointi laskelmamenetelmänä on hyvä käytettäessä sitä elintarvikealanyrityksiin, mutta siihen liittyvät vaatimukset voivat tuoda yrittäjälle paljon painolastia.
Lähiruokatuotteiden osalta tarvitaan paljon lisätutkimusta, jotta voidaan perustella niiden vähäisempiä ympäristövaikutuksia.