Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Syö terveellisesti – muista paremmin : kuvaileva kirjallisuuskatsaus ravinnosta muistiterveyden edistäjänä

Linnainmaa, Laura; Surakka, Silja (2017)

 
Avaa tiedosto
Linnainmaa_Laura_Surakka_Silja.pdf (1007.Kt)
Lataukset: 


Linnainmaa, Laura
Surakka, Silja
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702142378
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli koota yhteen tutkittua tietoa muistisairauksien ennaltaehkäisystä ravitsemuksellisilla tekijöillä. Tavoitteena oli lisätä tietoa ravitsemuksen yhteydestä muistisairauksiin sekä edistää terveellisiä ravitsemustottumuksia ja muistiterveyttä. Tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan kysymykseen, minkälaisella ravinnolla on mahdollista edistää muistiterveyttä. Opinnäytetyön metodina oli kuvaileva kirjallisuuskatsaus, joka toteutettiin noudattaen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen metodia.

Opinnäytetyön tulokset osoittivat, että positiivisia vaikutuksia muistin toimintaan ja kognitiokykyyn havaittiin olevan omega3-rasvahapoilla, eräillä vitamiineilla ja antioksidanteilla. Valtaosassa tutkimuksista myös todettiin, että runsaasti kasviksia, hyviä rasvoja ja vähän lihaa sisältävällä Välimeren ruokavaliolla on positiivisia vaikutuksia muistin hyvinvointiin. Tuloksista esiin nousseet muistiterveyttä edistävät ruoka- ja ravintoaineet tukivat pitkälti suomalaisia ravitsemussuosituksia.

Tutkimuksissa tuotiin esille, että pelkkiä ravitsemuksellisia tekijöitä on vaikea mitata, sillä niin monet muut, erityisesti elintapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat osaltaan muistiterveyteen ja muistisairauksien ennaltaehkäisyyn. Tutkimusten tuloksista löydettiin joiltakin osin ristiriitaisuuksia, ja useissa tutkimuksissa tuotiin esille tarve lisätutkimuksille luotettavan tiedon löytämiseksi. Yhteenvetona voidaan todeta, että yksittäisten ruoka-aineiden sijaan huomio kannattaa kiinnittää ruokavalion kokonaisuuteen, koska ravintoaineet yhdessä todennäköisimmin suojaavat aivoja ja niiden toimintaa tehokkaimmin.

Opinnäytetyön tehtävänä oli selvittää, mikä on terveydenhoitajan rooli ravitsemukseen liittyvässä muistisairauksien ennaltaehkäisyssä. Terveydenhoitajan roolissa korostuu oman ammatillisen osaamisen kehittäminen ja tietojen pitäminen ajan tasalla uuden tutkimustiedon avulla. Suomalaiset ravitsemussuositukset toimivat tukena ravitsemusohjauksessa, sillä niissä on huomioitu ravinnon terveysvaikutukset kokonaisvaltaisesti. Terveydenhoitajan tulee tietää ja tunnistaa muistioireita ja kyetä tekemään yksinkertaisia muistitestejä sekä ohjaamaan asiakas lääkärin vastaanotolle tarkempia muistitutkimuksia varten. Terveydenhoitajan tulee osata motivoida ja tukea yksilöä terveellisissä ravitsemusvalinnoissa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste