Näytä suppeat kuvailutiedot

Ruokavalioiden tuottaminen ja tulevaisuuden ruokapalvelut : Case Tekme Oy

Lindholm, Päivi (2017)

dc.contributor.authorLindholm, Päivi-
dc.date.accessioned2017-03-21T07:42:22Z
dc.date.available2017-03-21T07:42:22Z
dc.date.issued2017-
dc.identifier.uriURN:NBN:fi:amk-201703213524-
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/123715
dc.description.abstractTulevaisuudella on suuri merkitys tänä päivänä tehtävien päätösten ja ratkaisujen onnistuneeseen ja kannattavaan toteutukseen. Tästä syystä tulevaisuuden näkökulma on otettu vahvasti tämän tutkimuksen viitekehykseksi. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaisia erilaisia tuotantotapoja ja prosesseja erityisruokavalioiden valmistamisessa voidaan hyödyntää ja millaisissa mahdollisissa konteksteissa tuotanto voidaan toteuttaa. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa alan tulevaisuuden näkymiä ja esittää ajatuksia mihin suuntaan Tekme Oy:n erityisruokavalioiden tuotantoa voidaan kehittää tulevaisuusnäkökulmaan perustuen. Tutkimustapana on käytetty laadullista tapaustutkimusta. Tutkimusmenetelminä ovat olleet teemahaastattelut ja kysely. Kysely on suoritettu sähköpostin välityksellä lähetetyn sähköisen linkin avulla ja osoitettu julkisen ruokatuotannon toimijoille koko maan laajuudella. Vastauksia kyselyyn saatiin 69 kappaletta. Teemahaastatteluita on suoritettu sekä omassa organisaatiossa että kolmen ulkopuolisen organisaation asiantuntijoille. Haastateltujen edelläkävijäorganisaatioiden asiantuntijat on valittu eri puolilta maata. Aineisto on analysoitu eri teemojen alle ja muodostettu tästä teemoitetusta aineistosta synteesin kautta tulos. Tutkimuksen tuloksissa näkyi epävarmuus alan tulevaisuudesta sekä suunnista, joihin kehittämistyö tulisi suunnata. Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus ja sen mukanaan tuomat vaikutukset tukipalveluiden tuottamiseen lisäävät epävarmuutta. Keskittäminen, yhteistyö, asiakkaan kuuleminen ja kilpailukykyisyys olivat tutkimuksen mukaan tärkeitä osa-alueita tulevaisuuden kannattavassa ja kustannustehokkaassa keittiötoiminnassa. Erityisruokavalioiden kehitys jakoi myös mielipiteitä. Merkittävimmiksi trendeiksi nostettiin kasvisvoittoisempi ruoka, terveellisyys- ja ympäristönäkökulmat sekä niin sanotut mielihaludieetit. Keskinäisen kilpailun lisääntyminen koettiin osittain alan yhteisen kehittämisen esteeksi. Alan epävarmuus heijastuu toiminnan kehittämiseen. Kilpailutilanteen kehittyminen ja se kuka kenenkin kilpailija lopulta on, saattaa haitata alan tulevaisuutta. Sote-uudistuksen vaikutuksia voidaan vain arvailla ja valmistautuminen on osin näiden arvailujen varassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ruokapalveluissa tulevaisuuden ratkaisuja etsiessä. Jatkotutkimuksen kohteena voisi olla sote-uudistuksen todelliset vaikutukset sekä tulevaisuuden skenaariot ruokapalvelualalla.fi
dc.description.abstractThe future has a significant bearing on the success and profitability of the decisions and solutions made today. Therefore, future awareness features strongly in the framework of the present study. The objective of this study was to gather information about the various means and processes that can be used in meal planning for special diets and the possible contexts for their production. The purpose of this study was to identify possible futures of the food services field and to introduce ideas about the direction in which meal planning for special diets in Tekme Ltd could be developed on the basis of future awareness. This study was carried out as a qualitative case study. The data were collected by using focused interviews and a survey questionnaire. A link to the questionnaire was sent via email to actors working in public food services throughout the country. 69 respondents answered the questionnaire. The participants in the focused interviews were experts from Tekme Oy and from three other organisations. The interviewed experts were chosen from cutting-edge organisations in various parts of Finland. The data were categorised into themes and then synthesised into the outcomes of this study. The results show uncertainty about the future of the field and the directions the development work ought to take. The social and health care services reform and its influence on producing support services increase uncertainty. Centralisation, cooperation, competitiveness and willingness to pay attention to customers are important aspects of profitable and cost-effective food services of the future. In addition, the development of special diets was a divisive issue. Plant-based diets, health and environmental concerns and the so-called eat-what-you-want diets were mentioned as the most important trends. Increase in competition was seen as a factor that may hinder joint development of the field. The uncertainty of the field reflects on its development. Increased competition and the uncertainty of who ends up competing against whom may well impede the future of the field. At this point, we can only speculate on the influences that the social and health services reform will have, and any preparations depend partly on this guesswork. The findings of this study can be used when searching for future solutions in the field of food services. Further research could focus on the actual effects of the social and health services reform and the future scenarios in the field of food services.en
dc.language.isofin-
dc.publisherTampereen ammattikorkeakoulu-
dc.rightsAll rights reserved-
dc.titleRuokavalioiden tuottaminen ja tulevaisuuden ruokapalvelut : Case Tekme Oyfi
dc.type.ontasotfi=Ylempi AMK-opinnäytetyö|sv=Högre YH-examensarbete|en=Master's thesis|
dc.identifier.dscollection10024/122247-
dc.organizationTampereen ammattikorkeakoulu-
dc.subject.ysaateriapalvelut
dc.subject.ysatulevaisuus
dc.subject.ysaerikoisruokavaliot
dc.subject.ysatukipalvelut
dc.contributor.organizationTampereen ammattikorkeakoulu-
dc.subject.degreeprogramfi=Majoitus- ja ravitsemisala|sv=Inkvarterings- och kosthållsbranschen|en=Hotel and Restaurant|-
dc.subject.disciplinePalveluliiketoiminnan johtaminen, ylempi AMK-


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot