Elintarvikekuljetusten valvonta ja valvonnan kehittäminen
Heijari, Emmi (2017)
Heijari, Emmi
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704054187
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704054187
Tiivistelmä
EU:n virallisesta valvonnasta antaman asetuksen (EY) 822/2004 mukaan elintarvikkeiden kuljetusten valvonnan tulisi olla yhdenmukaista ja tasavertaista valvontayksiköstä riippumatta. Elintarvikelainsäädännön vaatimuksien yhdenmukainen soveltaminen on edellytys tasapuolisen valvonnan toteutumiselle. Elintarvikekuljetusten valvonta on kuitenkin valvonnan osa-alueena hyvin erilainen valvontakokonaisuus, jossa yhdistyvät laajan lainsäädännön soveltaminen ja teknisen laitteiston ja termistön hallitseminen.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tarjoaa elintarvikevalvonnan tueksi lainsäädännön soveltamista koskevia ohjeita ja oppaita sekä viranomaiskoulutuksia. Oiva-järjestelmän käyttöönotto ja sen pohjalta käyttöön otettu Oiva-tarkastuskäytäntö, kehityksen alla olevat Oiva-arviointiohjeet sekä kuljetustarkastusten osaamisvaatimukset tekevät valvonnan yhdenmukaisuuden ja tasavertaisuuden toteutumisesta haasteellista kaikissa Suomen 62:ssa ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontayksikössä.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää elintarvikekuljetusten valvonnan nykytilanne, valvontaan ja valvonnan tukeen kohdistuvat kehittämistarpeet sekä Eviran ohjeiden, erityisesti Oiva-ohjeiden käytettävyyteen ja sovellettavuuteen liittyviä haasteita. Työn tavoitteena oli pohtia keinoja elintarvikekuljetusten valvonnan kehittämiseksi.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin kvantitatiivinen tutkimus. Tutkimus suunnattiin kaikille elintarvikkeiden kuljetuksien valvontaa tekeville tarkastajille ja aineiston kerättiin sähköisellä webropol-kyselylomakkeella. Tulosten perusteella tärkeimmiksi kehittämistarpeiksi nousivat kuljetusten valvonnan kehittäminen ja valvonnan ohjaaminen Oiva-järjestelmän tavoitteiden mukaiseksi sekä Eviran ja valvontayksikön tarjoamaan tukeen kohdistuvat kehittämistarpeet sekä Oiva-arviointiohjeiden käytettävyyteen liittyvät haasteet. Kehittämistoiminnalla kehitettiin erityisesti Eviran ohjeisiin liittyviä haasteita sekä valvontayksikön ja Eviran tukeen kohdistuvia kehittämistarpeita.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tarjoaa elintarvikevalvonnan tueksi lainsäädännön soveltamista koskevia ohjeita ja oppaita sekä viranomaiskoulutuksia. Oiva-järjestelmän käyttöönotto ja sen pohjalta käyttöön otettu Oiva-tarkastuskäytäntö, kehityksen alla olevat Oiva-arviointiohjeet sekä kuljetustarkastusten osaamisvaatimukset tekevät valvonnan yhdenmukaisuuden ja tasavertaisuuden toteutumisesta haasteellista kaikissa Suomen 62:ssa ympäristöterveydenhuollon elintarvikevalvontayksikössä.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää elintarvikekuljetusten valvonnan nykytilanne, valvontaan ja valvonnan tukeen kohdistuvat kehittämistarpeet sekä Eviran ohjeiden, erityisesti Oiva-ohjeiden käytettävyyteen ja sovellettavuuteen liittyviä haasteita. Työn tavoitteena oli pohtia keinoja elintarvikekuljetusten valvonnan kehittämiseksi.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin kvantitatiivinen tutkimus. Tutkimus suunnattiin kaikille elintarvikkeiden kuljetuksien valvontaa tekeville tarkastajille ja aineiston kerättiin sähköisellä webropol-kyselylomakkeella. Tulosten perusteella tärkeimmiksi kehittämistarpeiksi nousivat kuljetusten valvonnan kehittäminen ja valvonnan ohjaaminen Oiva-järjestelmän tavoitteiden mukaiseksi sekä Eviran ja valvontayksikön tarjoamaan tukeen kohdistuvat kehittämistarpeet sekä Oiva-arviointiohjeiden käytettävyyteen liittyvät haasteet. Kehittämistoiminnalla kehitettiin erityisesti Eviran ohjeisiin liittyviä haasteita sekä valvontayksikön ja Eviran tukeen kohdistuvia kehittämistarpeita.