Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Syödään yhdessä ravintolassa – Palvelumuotoiltu sosiaalisen syömisen työkalupakki ravintoloille

Rantala, Anne (2017)

 
Avaa tiedosto
Rantala_Anne.pdf (4.677Mt)
Lataukset: 


Rantala, Anne
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704265372
Tiivistelmä
OECD-maiden välinen tutkimus osoittaa, että suomalaiset perheet syövät vähiten yhdessä. Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön, ELO-säätiön Syödään yhdessä -hanke on osa Suomi 100 -juhlavuoden toimintaa ja sillä pyritään tuomaan suomalaisia enemmän yhteisen ruokapöydän ääreen. Tavoitteena on nostaa esiin yhdessä syömisen hyötyjä ja herättää henkiin yhdessä syömisen kulttuuria.

Tämä konstruktiivinen eli toiminnallinen opinnäytetyö keskittyy ELO-säätiön hankkeen marraskuun teemaan Syödään yhdessä ravintolassa. Opinnäytetyön tavoite on mallintaa ravinto-loiden käyttöön työkalupakki eli opas, jonka avulla he voivat ideoida ja suunnitella sekä juhlavuoden että sen jälkeisiä ruokatapahtumia sellaisiksi, jossa korostuu yhteisöllinen, sosiaalinen syöminen. Työkalupakkia varten selvitetään palvelumuotoilun keinoin, mitkä tekijät rohkaisisivat suomalaisia enemmän yhteisen ravintolapöydän ääreen ja mitä elementtejä kuuluu yhteisölliseen ja elämykselliseen ravintolakokemukseen.

Opinnäytetyön tutkimusmenetelmänä käytettiin palvelumuotoilua. Palvelumuotoiluprosessi, joka alkoi alkuvuodesta 2016, koostuu neljästä vaiheesta, ja se nivoutuu yhteen opinnäytetyöprosessin kanssa. Tietoperusta ja asiakasymmärrys -vaiheessa tutustuttiin suomalaisen ruokakulttuurin historiaan ja kehittymiseen, yhdessä syömisen sosiologiaan, ruokatrendeihin ja elämysten luomiseen. Lisäksi haastateltiin alan asiantuntijoita ja hyödynnettiin benchmarking-menetelmää. Strateginen viitekehys eli kehitystyötä ohjaavat suunnitteluveturit määritettiin affinity diagram -työkalua hyödyntäen prosessin toisessa vaiheessa. Ideoinnin ja luomisen vaiheessa hyödynnettiin fokusryhmätyöskentelyä työpajan ja ryhmähaastattelun keinoin.

Opinnäytetyön tuotos valmistui helmikuussa 2017. Työkalupakki koostuu mm. asiakkaan palvelupolkua mukailevista vaiheista, joita ovat kiinnostuksen herättäminen, varaaminen, saa-puminen ja plaseeraus, ruoka ja tarjoilu, tunnelma ja miljöö, ohjelma, maksu ja lähtö sekä vastuullisuus. Se sisältää konkreettisia esimerkkejä kotimaasta ja ulkomailta. Oppaan avulla ravintolat voivat ideoida kertaluontoisia tai toistuvia yhdessä syömistä ja elämyksellisyyttä korostavia ruokatapahtumia tai luoda kokonaan uuden konseptin.

Valmistunut tuotos on tämän raportin liitteessä. Opinnäytetyön toimeksiantaja ELO-säätiö julkaisee oman graafisen ilmeen mukaisen työkalupakin ravintoloiden käyttöön keväällä 2017.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste