Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Suodatusmenetelmien vaikutus viinin laatuun

Jantunen, Iina (2010)

 
Avaa tiedosto
Suodatusmenetelmien vaikutus viinin laatuun_1.pdf (3.752Mt)
Lataukset: 


Jantunen, Iina
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004176560
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin suodatusmenetelmien vaikutusta viinin laatuun. Suodatus on kiistelty aihe viininvalmistuksessa, koska sen sanotaan vaikuttavan viinin rakenteeseen, aromiin ja väriin negatiivisesti. Suodattamalla viinistä saadaan kuitenkin poistettua epäpuhtaudet ja mikrobit, jolloin viini on stabiilia pullotusta varten. Suodatuksen vaikutusta viinin laatuun on tutkittu melko vähän. Työn toimeksiantaja oli alkoholijuomia valmistava ja pullottava Altia Corporation.

Työn kokeellisessa osiossa tehtiin suodatuskokeita unkarilaisella valkoviinillä ja argentiinalaisella punaviinillä. Suodatusmenetelminä käytettiin levysuodatusta, patruunasuodatusta ja crossflow-suodatusta. Suodattamalla saatiin parannettua viinin mikrobiologista laatua. Tässä tutkimuksessa käytetyssä suodattamattomassa valkoviinissä oli runsaasti hiivasoluja, jotka saatiin poistettua kokonaan suodatuksella. Viineille tehtyjen aistinvaraisten arviointien menetelminä käytettiin kolmitestiä ja järjestystestiä. Kokeessa tutkittiin myös viinien suodatettavuutta ja suodattimen tukkiutuvuutta. Viineille tehtiin kemialliset ja mikrobiologiset analyysit EU:n virallisessa alkoholin tarkastuslaboratoriossa Alcohol Control Laboratoryssä (ACL). Aistinvaraisessa arvioinnissa käytetyn kolmitestin tuloksia arvioitiin tilastollisesti käyttämällä kolmitestin merkitsevyysrajojen taulukkoa. Aistinvaraisessa arvioinnissa käytetyn järjestystestin tuloksia ei otoskoon pienuuden vuoksi arvioitu tilastollisesti.

Saatujen tulosten pohjalta voidaan todeta, että tässä kokeessa käytettyjen menetelmien ja aistinvaraisen arvioinnin otoskoon perusteella suodatusmenetelmien välillä ei ole eroja vaikutuksessa viinin laatuun. Eriäviä tuloksia saatettaisiin kuitenkin saada toistamalla koe isommalla aistinvaraisen arvioinnin otoskoolla. Viinejä säilytettiin huoneenlämmössä, mikä todennäköisesti edisti viinien vanhenemista. Säilyttämällä viinejä otollisemmassa lämpötilassa eli noin 12 °C voitaisiin tutkia onko lämpötilalla vaikutusta saatuihin tuloksiin.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste