Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

IMS-järjestelmän käyttäminen ammattikeittiöiden ilmanvaihdossa

Marttinen, Olli (2017)

Avaa tiedosto
ONT_OM.pdf (3.788Mt)
Lataukset: 


Marttinen, Olli
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705168356
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tilaajana toimii Jeven Oy. Jeven Oy on vuonna 1989 perustettu mikkeliläinen ammattikeittiöiden ilmanvaihtoon erikoistunut yritys. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää IMSjärjestelmän käyttömahdollisuus ammattikeittiöiden ilmanvaihdossa sekä vaikutukset lämmöntalteenottojärjestelmään.

Opinnäytetyön lähtökohtana oli tutustua erityyppisiin ja kokoisiin ammattikeittiöihin. Kohteiksi valikoituivat Pohjois-Karjalan Keskussairaala (PKSSK) Joensuussa, Ravintola Talli Mikkelissä ja Liikenneasema ABC-Pitkäjärvi Mikkelissä. Kohteiden valintaan vaikutti keittiöiden käyttöaste, ja kohteissa tuli olla Jeven Oy:n toteuttamat ja suunnittelemat huuvaratkaisut. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laskentaa, jonka avulla laskettiin lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteen muutoksia ja IMS-järjestelmän tuomia säästöjä.

Laskennasta saatujen tuloksien perusteella voidaan todeta, että IMS-järjestelmä on mahdollista asentaa ammattikeittiöiden ilmanvaihtoon. Järjestelmän avulla on mahdollista saavuttaa huomattavat säästöt. Ilmavirtojen säätö vain 10% tuo huomattavia säästöjä. Ilmavirtojen määrän säätäminen ei vaikuta lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteeseen, kunhan ilmavirtoja säädetään samassa suhteessa. Ammattikeittiöiden ilmanvaihdossa poistoilman tulee aina olla suurempi kuin tuloilman, mikä tulee huomioida ilmavirtoja säädettäessä.

IMS järjestelmä soveltuu parhaiten ammattikeittiöihin, jossa keittiön käyttöaste on yli 12 tuntia vuorokaudessa. Keittiössä tapahtuvan ruoanvalmistuksen ollessa epäsäännöllistä, saadaan IMSjärjestelmästä suurin hyöty aikaiseksi.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste