Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Lounasruoan ravintoarvoja ravintola Cesar’s Foodmarketissa

Haapala, Tiina (2017)

 
Avaa tiedosto
Haapala_Tiina.pdf (5.537Mt)
Lataukset: 


Haapala, Tiina
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705229269
Tiivistelmä
Opinnäytetyö on produktiivinen opinnäytetyö ja se tehdään ravintola Cesar’s Foodmarkettiin. Cesar’s Foodmarket on lounasravintola Helsinki-Vantaan lentokentällä. Sen asiakkaita ovat niin lentokentällä työskentelevät ihmiset kuin sen asiakkaat.

Produktissa valitaan 42 ruoka-annosta Cesar’s Foodmarketiin suunniteltavalta ruokalistalta ja lasketaan ruoille ravintoarvot. Ruokalistan suunnittelu ja ravintoarvojen laskeminen ruoille tapahtuivat tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana vuonna 2009. Ravintoarvoruokia on aina yksi päivää kohden. Ravintoarvot lasketaan ainoastaan lämpimälle ruoalle, joka annos-tellaan asiakkaalle. Ruoka-annoksen ravintoarvot esitetään asiakkaille 100 gramman sisällön mukaan. Valitut ruoat suunnataan asiakkaille, jotka ovat kiinnostuneita terveellisestä ravinnosta, joten niiden tulee olla melko keveitä ja pääpiirteittäin täyttää ravitsemussuositukset, sisältäen muun muassa kasviksia. Työn tarkoitus on ravintoarvojen laskemisella ja esittämisellä vastata asiakkaiden kasvavaan kiinnostukseen syömästään ruoasta ja sen terveellisyydestä. Terveellisen ruokavaihtoehdon esille nostaminen auttaa Cesar’s Foodmarkettia erottumaan kilpailijoistaan ja mahdollisesti saamaan myös uusia asiakkaita.

Ravintoarvojen laskentaan käytetään ammattikeittiöille suunniteltua resepti- ja varastonhallintaan tarkoitettua Jamix-ohjelmaa, johon on luotuna viikoittaiset ruokalistat ja ruokien reseptit. Jamix-ohjelmassa on ladattuna valmiita ravintoainetietoja raaka-aineista, joihin resepteissä olevat raaka-aineet yhdistetään. Jos jollekin raaka-aineelle ei löydy sopivaa valmista ravinto-arvoa, se luodaan ohjelmaan raaka-aineen etikettitietojen mukaan. Jamix-ohjelman ravintoarvojen laskemistoimintoa ei ole käytetty aiemmin Cesar’s Foodmarketissa, joten suuren raaka-aine määrän yhdistäminen oikeisiin ravintoarvoihin tulee helpottamaan ravintoarvojen laskemistoiminnon käyttöä jatkossa.

Lounasruoka on usealle ihmiselle päivän pääateria, joten sen ravitsemukseen tulisi kiinnittää huomioita. Suuret henkilöstöravintolayritykset ja kunnalliset ruokapalveluyritykset ovat sitoutuneita käyttämään ravitsemussuosituksia ruokalistasuunnittelussa, mutta suurimmassa osassa yksityisistä lounasravintoloista ravitsemussuosituksia ei huomioida ruokalistoja suunniteltaessa.

Työn tuloksena käytiin läpi noin 50 reseptiä, joiden raaka-aineet yhdistettiin ravintoaineisiin. Resepteistä yhdistettiin 38 annoskorttia, joissa oli valitun annoksen osat, esimerkiksi kanaviilokki ja täysjyväohra, joiden tietojen pohjalta laskettiin ravintoarvot ruoille 100 gramman sisällön mukaan, koska annoskorteissa ne esitetään vain annoksen koon mukaan. Produkti valmistui ajoissa ja se otettiin hyvin vastaan asiakkaiden keskuudessa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste