Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravitsemuksen merkitys nuorten suolistosairauksien synnyssä

Ranta-Korpi, Sini; Niemi, Veera; Hokkanen, Meri (2017)

Avaa tiedosto
HokNieRan_ont_Rav_suolistosair060417.pdf (673.8Kt)
Lataukset: 


Ranta-Korpi, Sini
Niemi, Veera
Hokkanen, Meri
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705198977
Tiivistelmä
Suolistosairaudet ovat viime vuosikymmenien aikana lisääntyneet Suomessa sekä muissa
länsimaissa suuresti. Suolistosairauksien syntyyn vaikuttavien tekijöiden tutkimuksessa on
ollut haasteita, sillä riskitekijät eivät ole yksiselitteisiä eri yksilöiden kohdalla. Ravitsemuksella
on kuitenkin nähty olevan merkitystä suolistosairauksien riskitekijänä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa ajankohtainen katsaus, jota voitaisiin hyödyntää
hoitotyössä. Tavoitteena oli koostaa ajankohtaisin tutkimustieto ravitsemuksen merkityksestä
suolistosairauksien synnyssä ja tuoda esiin sen yhteys nuorten ravitsemukseen.
Toteutustapana oli kirjallisuuskatsaus ja aiheena ravitsemuksen merkitys nuorten
suolistosairauksien synnyssä. Suolistosairauksiksi valittiin tulehdukselliset suolistosairaudet
eli Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus sekä ärtyvän suolen oireyhtymä ja keliakia.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, johon valikoitui kuusitoista tutkimusta.
Aineisto on julkaistu vuosien 2005-2016 aikana.
Tulokset osoittivat, että ravitsemus voi vaikuttaa suolistosairauksien puhkeamiseen. Tietyt
riskitekijät ja suojaavat tekijät nousivat esiin tutkimusartikkeleista. Alhaiset D-vitamiinitasot,
punaisen lihan ja hiilihydraattien runsas saanti sekä monityydyttymättömiä rasvahappoja
sisältävä ruokavalio olivat selkeitä riskitekijöitä. Suojaavia tekijöitä ruokavaliossa olivat
eri vitamiinit, erityisesti D-vitamiini, sekä hedelmät, vihannekset ja kuidut.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste