Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Puna-apilasäilörehun vaikutus maidontuotantoon

Korjus, Milja (2017)

 
Avaa tiedosto
Korjus_Milja.pdf (508.2Kt)
Lataukset: 


Korjus, Milja
Hämeen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705239876
Tiivistelmä
Puna-apila on nurmipalkokasvi, jonka typensidontakyvyn ansiosta on mahdollista saada säästöä alati kasvavissa ostolannoitekustannuksissa. Lisäksi se omaa hyvän esikasviarvon. Viljely tapahtuu seoksissa yleensä heinäkasvien kanssa, mikä turvaa puna-apilan heikompaa talvehtimiskykyä ja taudinkestävyyttä heinäkasveihin verrattuna.

Lypsylehmien ruokinnassa puna-apila lisää rehujen syöntiä. Sillä on nykytietämyksen valossa positiivinen vaikutus myös maitotuotokseen. Puhtaalla puna-apilaruokinnalla maidon pitoisuudet saattavat laskea, mutta energiakorjattu maitotuotos (EKM) pysyy nousseen maitotuotoksen ansiosta samalla tasolla heinäkasviruokintojen kanssa.

Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, voidaanko puna-apilan käytön lisäämistä lypsykarjatiloilla suositella. Työn toimeksiantaja oli Luonnonvarakeskus. Työssä tarkasteltiin puna-apilan vaikutuksia maidontuotantoon keväällä 2016 tehdyssä ruokintakokeessa. Kokeessa oli kolme eri seosrehuruokintaa, joista kaksi perustui heinäkasvisäilörehuun ja yksi puhtaaseen puna-apilasäilörehuun. Väkirehun osuus heinäkasviruokinnoilla oli joko 30 % tai 70 % ja puna-apilaruokinnalla 50 %.

Puna-apilaruokinnalla valkuaistuotos laski, rasvatuotos pysyi samalla tasolla ja laktoosituotos nousi muihin koeruokintoihin verrattuna. Väkirehua 50 % sisältävällä puna-apilaruokinnalla maitotuotos oli yhtä korkea kuin heinäkasviruokinnalla, jossa väkirehun osuus oli 70 %. Tämä kertoo puna-apilan erittäin positiivisesta vaikutuksesta maitotuotokseen. Vaikka eri väkirehutasot vaikeuttivatkin tulosten tulkintaa, tulokset ovat puna-apilaruokinnan osalta vertailukelpoisia kirjallisuudessa raportoitujen tutkimustulosten kanssa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste