Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hyönteisravinnon mahdollisuudet osana elintarvikejärjestelmää

Koivula, Elisa (2017)

Avaa tiedosto
Koivula_Elisa.pdf (506.2Kt)
Lataukset: 


Koivula, Elisa
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
Creative Commons License
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060612520
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli tutkia millaisia ovat elintarvikejärjestelmän haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa, ja miten ravintola-alan ammattilaiset suhtautuvat hyönteisten käyttöön elintarvikkeena ja raaka-aineena. Teoriaosassa aihetta käsiteltiin kirjallisia ja sähköisiä lähteitä, sekä haastatteluja hyödyntäen. Tämän jälkeen tutkittiin teemahaastattelujen avulla ravintola-alan ammattilaisten näkemyksiä ja mielipiteitä. Haastatteluja tehtiin huhtikuun 2017 aikana seitsemälle ravintola-alan ammattilaiselle, joista viittä haastateltiin kasvokkain ja kahta sähköpostitse. Haastattelut litteroitiin ja tulokset selvitettiin sisällönanalyysin menetelmää hyödyntäen. Opinnäytetyön toimeksiantaja on hyönteismaataloutta edistävä palveluyritys Finsect Oy, jonka tavoite on tuoda suomalaisille maatiloille uusi elinkeino syötävien hyönteisten kasvatuksen parissa.

Elintarvikejärjestelmän toiminnassa haastateltuja puhuttivat digitalisaatio, laitteiden muuttuminen, ravintola-alan ketjuuntuminen, esivalmistusasteen nousu, sekä laadukkaat raaka-aineet ja niiden hankinta. Lähiruuan ja kotimaisuuden arvostus on noussut ja kuluttajat kaipaavat laatua. Tämä nähtiin haasteeksi suhteessa talouteen. Osa ravintola-alan ammattilaisista uskoi hyönteisten tulevan Suomen elintarvikejärjestelmään ja raaka-aineeksi ravintoloihin melko pian. Monet suhtautuivat kiinnostuneesti aiheeseen ja olivat jo maistaneet hyönteisruokaa. Kaikki eivät kuitenkaan nähneet hyönteisten sopivan suomalaiseen ruokakulttuuriin, tai uskoneet niiden kiinnostavan suurinta osaa kansasta. Ne, jotka uskoivat hyönteisten ravintokäytön yleistyvän nopeasti Suomessa, näkivät sen liittyvän ympäristön kannalta kestävämpien ratkaisujen etsimiseen ja ympäristöarvojen nousuun.

Maailman tila on muuttunut ja globaaliin elintarvikejärjestelmään kohdistuu uudenlaisia haasteita. Hyönteisten raaka-ainekäyttö ja hyönteistalous voidaan nähdä mahdollisuudeksi, vaikka aihe on vielä sangen uusi Suomessa. Toistaiseksi hyönteisiä ei saa lain mukaan vielä tarjota tai markkinoida ruuaksi. Opinnäytetyön teoriaosuus ja haastattelututkimus antavat osviittaa siitä, että hyönteisten ravintokäyttö on nousemassa yhä enemmän pinnalle. Sen tiimoilta saatetaan nähdä ja kuulla uusia asioita piankin. Hyönteisten ravintokäytön sallivan lakimuutoksen odotetaan tuovan hyönteiset elintarvikejärjestelmäämme vuoden 2018 aikana.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste