Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kustannuslaskenta ravintola-alalla : kahvila-ravintolan hinnoittelun tarkistaminen

Laupiainen, Lotta (2016)

Avaa tiedosto
Laupiainen Lotta.pdf (809.8Kt)
Lataukset: 


Laupiainen, Lotta
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060312195
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön lähtökohtana oli suoritekohtaisen kustannuslaskennan toteuttaminen kahvila-ravintolalle, jossa ei ole suoritettu aikaisemmin minkäänlaista kustannuslaskentaa. Opinnäytetyön tavoitteena oli laskea kahden ravintola- ja kahden kahvilatuotteen kustannukset lisäyslaskennan kustannuslaskentamenetelmällä, jotta tuotteille olisi mahdollista asettaa oikea kustannusperusteinen hinta. Hinnoittelun tarkistaminen oli perusteltua, koska yrityksen tulos on ollut tappiolla sen kaksi ensimmäistä toimintavuotta. Vuosi 2016 on yrityksen kolmas toimintakausi.

Kustannuslaskennan toteuttamista varten kustannukset jaettiin eri kustannusryhmiin sekä välillisiin ja välittömiin kustannuksiin. Laskelmat päätettiin toteuttaa ainoastaan vuoden 2015 tilinpäätöksen perusteella ja tämän lisäksi laskelmissa on hyödynnetty yrityksen muuta numeerista aineistoa sekä yrittäjän omaa kokemusta. Opinnäytetyön teoriaosuudessa esitellään kustannusten luokittelua sekä erilaisia kustannuslaskenta- ja hinnoittelumenetelmiä. Teoriaa sovelletaan aktiivisesti ravintola-alaan sopivaksi erilaisilla esimerkkitilanteilla. Lisäksi perehdytään ravintola-alan kustannusrakenteeseen ja tarkastellaan ravintola-alalla vallitsevia erityispiirteitä kannattavuuden ja hinnoittelun näkökulmasta. Tutkimuksen empiirisessä osiossa perehdytään laskentakohteiden ja kustannuslaskentamenetelmän valintaan, kustannusten jäsentelyyn sekä laskelmien tuloksiin. Lisäksi saatuja tuloksia verrattiin tuotteiden nykyisiin myyntihintoihin. Tutkimuksen empiiristä osiota ei esitetä opinnäytetyön julkaistavassa versiossa toimeksiantajan pyynnöstä.

Opinnäytetyön tuloksena laskentakohteille saatiin valmistusarvo ja omakustannusarvo. Omakustannusarvojen, niihin lisättyjen voittolisien sekä arvonlisäverojen summan perusteella voitiin todeta, että tarkastelluista tuotteista kolmen tuotteen omakustannusarvot lisineen alittivat niiden nykyiset myyntihinnat ja yhden oli huomattavasti suurempi kuin sen nykyinen myyntihinta.

Omakustannusarvojen ja myyntihintojen väliset erot eivät kokonaisuudessaan olleet merkittäviä, joten kustannuslaskenta olisi suositeltavaa toteuttaa jokaiselle kahvila-ravintolan annokselle. Tutkimuksen vastauksien luotettavuutta arvioitaessa oli huomioitava suuri valmistuslisäprosentti ja laskelmia varten tehdyt oletukset. Lisäyslaskenta oli kuitenkin sopivin menetelmä tässä tutkimuksessa, sillä toimintolaskennan edellyttämiä tietoja ei ollut.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste