Seinäjoen keskussairaalan ravintokeskuksen ydinprosessikuvaus – tilauksesta lautaselle
Rauhala, Jaakko (2010)
Rauhala, Jaakko
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005037469
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005037469
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli Seinäjoen keskussairaalan ravintokeskuksen ydinprosessikuvaus – tilauksesta lautaselle. Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä ydinprosessikuvaus ravintokeskuksen keskeisimmästä toimintoketjusta eli ruoantuotannon ydinprosessista. Opinnäytetyön tarkoituksena oli myös kerätä materiaalia tulevien ydinprosessien kuvausten tueksi.
Kehittämistyön kirjallista teoriatietoa kerättiin kirja- ja verkkolähteistä sekä ravintokeskuksen asiakirjoista. Ydinprosessikuvaus mallinnettiin QPR-ohjelmalla. Graafisen toteutuksen suoritti Seinäjoen keskussairaalan operatiivisen alueen ylihoitaja. Tärkeinä tietolähteinä olivat myös haastattelut ravintokeskuksen ravitsemispäällikön ja tulosyksikön johtajan kanssa. Laatu ja prosessit ovat keskeisiä käsitteitä prosessikuvauksien yhteydessä, sillä laatu tehdään prosessien hallinnassa. Prosessiajattelu prosessien kehittämisen ja johtamisen välineenä sekä kokonaisvaltainen laadunhallinta ja prosessijohtaminen ovat prosessiajatteluun pyrkivän organisaation johtamisen keinoja. Laatuun ja prosesseihin liittyviä eri käsitteitä selviteltiin kehittämistyön teoriaosiossa.
Opinnäytetyö eteni teoriataustojen kartoittamisen jälkeen kehittämisosioon, jossa kehittämistyö toteutettiin. Aluksi kerrottiin kehittämistyön taustat, tavoitteet ja lähtötilanne sekä tutkimustausta. Ydinprosessia kuvattiin kahden QPR-ohjelmalla tehdyn kuvion pohjalta, omavalvontaohjelmassa olevan ruoanvalmistuksen ja tarjoilun virtauskaavion ollessa kehittämistyön taustakuviona. Ydinprosessiluonnoksessa
kerrottiin sanallisesti ydinprosessin eteneminen tilauksesta asiakkaalle. Varsinaisessa ydinprosessikuvauksessa edettiin aliprosesseihin, joissa selvitettiin toimintoihin liittyvät tehtävät ja vastuut. Kehittämiskeinot kiteytyvät toimintojen kriittisiin pisteisiin, työpisteiden tehostamiseen ja ajankäytön suunnitteluun. Työn tuloksena saatiin ruoantuotannon ydinprosessikuvaus ravintokeskuksen toiminnan kehittämisen tueksi.
Kehittämistyön kirjallista teoriatietoa kerättiin kirja- ja verkkolähteistä sekä ravintokeskuksen asiakirjoista. Ydinprosessikuvaus mallinnettiin QPR-ohjelmalla. Graafisen toteutuksen suoritti Seinäjoen keskussairaalan operatiivisen alueen ylihoitaja. Tärkeinä tietolähteinä olivat myös haastattelut ravintokeskuksen ravitsemispäällikön ja tulosyksikön johtajan kanssa. Laatu ja prosessit ovat keskeisiä käsitteitä prosessikuvauksien yhteydessä, sillä laatu tehdään prosessien hallinnassa. Prosessiajattelu prosessien kehittämisen ja johtamisen välineenä sekä kokonaisvaltainen laadunhallinta ja prosessijohtaminen ovat prosessiajatteluun pyrkivän organisaation johtamisen keinoja. Laatuun ja prosesseihin liittyviä eri käsitteitä selviteltiin kehittämistyön teoriaosiossa.
Opinnäytetyö eteni teoriataustojen kartoittamisen jälkeen kehittämisosioon, jossa kehittämistyö toteutettiin. Aluksi kerrottiin kehittämistyön taustat, tavoitteet ja lähtötilanne sekä tutkimustausta. Ydinprosessia kuvattiin kahden QPR-ohjelmalla tehdyn kuvion pohjalta, omavalvontaohjelmassa olevan ruoanvalmistuksen ja tarjoilun virtauskaavion ollessa kehittämistyön taustakuviona. Ydinprosessiluonnoksessa
kerrottiin sanallisesti ydinprosessin eteneminen tilauksesta asiakkaalle. Varsinaisessa ydinprosessikuvauksessa edettiin aliprosesseihin, joissa selvitettiin toimintoihin liittyvät tehtävät ja vastuut. Kehittämiskeinot kiteytyvät toimintojen kriittisiin pisteisiin, työpisteiden tehostamiseen ja ajankäytön suunnitteluun. Työn tuloksena saatiin ruoantuotannon ydinprosessikuvaus ravintokeskuksen toiminnan kehittämisen tueksi.