Rakenteensäätöaineiden käyttö lahnapihvissä
Alanen, Henri (2017)
Alanen, Henri
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061413523
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061413523
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin ja pyrittiin kehittämään lahnamassasta valmistettavien lahnapihvien ominaisuuksia käyttäen erinäisiä rakenteeseen vaikuttavia apuaineita ja elintarvikkeita. Tavoitteina pihvillä oli hyvä rakenne, pieni paistohäviö, korkea kalapitoisuus ja hyvä paistopinta.
Tutkimusta tehtiin Itikanmäen elintarvikelaboratoriossa ja tutkimuksia toteutettiin siellä olevilla laitteilla. Arvioitavia ominaisuuksia olivat tuotteen kovuus, takertuvuus, koheesiovoima, kimmoisuus, kumimaisuus ja pureskeltavuus. Tuotteen rakenteelliset ominaisuudet tutkittiin TA-XT2 Texture Analyzer laitteella. Näitä tuoteominaisuuksia tarkkailtiin, kun tuotteen sisältämiä raaka-aineiden määriä vaihdeltiin. Opinnäytetyössä keskityttiin taustan selvittämiseen, lahnan käyttöön elintarvikkeissa ja itse tuotekehitykseen. Saatuja tuloksia voidaan mahdollisesti käyttää tulevissa jatkokokeissa.
Tutkimusta tehtiin Itikanmäen elintarvikelaboratoriossa ja tutkimuksia toteutettiin siellä olevilla laitteilla. Arvioitavia ominaisuuksia olivat tuotteen kovuus, takertuvuus, koheesiovoima, kimmoisuus, kumimaisuus ja pureskeltavuus. Tuotteen rakenteelliset ominaisuudet tutkittiin TA-XT2 Texture Analyzer laitteella. Näitä tuoteominaisuuksia tarkkailtiin, kun tuotteen sisältämiä raaka-aineiden määriä vaihdeltiin. Opinnäytetyössä keskityttiin taustan selvittämiseen, lahnan käyttöön elintarvikkeissa ja itse tuotekehitykseen. Saatuja tuloksia voidaan mahdollisesti käyttää tulevissa jatkokokeissa.