Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Terveelliset välipalat - Sokeripalanäyttely Kyläsaaren koululla

Manninen, Maija; Laineenoja, Hanna-Riitta (2017)

Avaa tiedosto
Laineenoja_Manninen.pdf (1.236Mt)
Lataukset: 


Manninen, Maija
Laineenoja, Hanna-Riitta
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017091815182
Tiivistelmä
Tämä projektiluontoinen opinnäytetyö toteutettiin osana kansainvälistä Feel4Diabetes -tutkimushanketta eli Fiilis-hanketta. Suomessa Fiilis-hankkeessa on mukana useita kuntia ja alakouluja Satakunnasta. Fiilis-hankkeen tavoitteena on edistää terveellisiä elintapoja ja ehkäistä tyypin 2 diabetesta lapsiperheissä. Tutkimuksen alussa puolet yhteistyökouluista arvottiin menetelmäkouluiksi ja puolet vertailukouluiksi, jotta hankkeen toimintatapojen tehokkuutta voidaan arvioida ja mitata tieteellisesti.

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa interventiona sokeripalanäyttely Kyläsaaren koululla. Projektin tavoitteena oli lisätä Kyläsaaren koulun oppilaiden tietoa terveellisistä välipalavaihtoehdoista. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi sokeripalanäyttely, jossa vertailtiin erilaisten välipalojen sokeripitoisuuksia sokeripaloina mitattuna.

Sokeripalanäyttely toteutettiin Kyläsaaren koululla 27.2.-3.3.2017 välisenä aikana. Näyttely pystytettiin koulun ruokalarakennuksen yhteyteen, sille varatulle pöydälle. Esille laitettiin 18 erilaista elintarviketuotetta, joiden sokerimäärät pinottiin sokeripaloina tuotteiden eteen. Näyttelyn yhteydessä oli toiminnallinen osio, jossa oppilaat saivat arvioida yhden erikseen sijoitetun tuotteen sokeripitoisuutta. Luokkiin toimitettiin jokaiselle oppilaalle leikkimielinen kyselylomake, joka sisälsi ravitsemukseen liittyviä väittämiä ja kysymyksiä.

Palaute kerättiin palautelomakkeen avulla opettajilta ja oppilailta. Saaduista palautteista kävi ilmi, että interventio oli hyödyllinen ja kiinnostava. Kyselylomakkeet herättivät oppitunneilla toivottua keskustelua tavallisimpien välipalojen sokeripitoisuuksista.

Jatkotutkimuksena olisi mielenkiintoista selvittää, miten terveelliset välipalavalinnat ja ruokailutottumukset vaikuttavat kouluikäisen jaksamiseen ja hyvinvointiin.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste