Vanhat leipäjuuret ja niiden maut : Leipäjuurien inventointi ja makuerot
Leppänen, Netta (2017)
Leppänen, Netta
Hämeen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092815524
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092815524
Tiivistelmä
Teollisesti valmistetun suomalaisen leiväntuotannon voidaan katsoa alkaneen 1850-luvulla kauppamyllyjen myötä. Edeltävien sukupolvien talollisilla oli omat tiinut, joissa säilytettiin leipäjuurta ja valmistettiin hapanleipätaikina. Kuluttajien kiinnostus ruoantuotantoon ja siihen liittyviin arvovalintoihin on lisääntynyt muun muassa elintarviketeollisuuden ja kaupan valta-aseman kasvaessa. Ruisleipä valittiin Suomen kansallisruoaksi vuonna 2017, mikä on tuonut nostetta myös itsetekemisen kulttuurille.
Tämän työn tavoite on selvittää, voiko tavallinen kuluttaja erottaa leipäjuureen leivotuista leivistä makueroja. Työssä on kerätty verkkokyselyn avulla tietoja käytössä olevista leipäjuurista ja tehty saaduista näytteistä mieltymysmittauksena makutesti. Pitkän aikavälin tavoite on käynnistää selvitystyö työn tilaajana toimineen Salorannan pientilan mahdollisuuksista erikoistua maatiaisviljojen viljelyyn ja erityisesti jatkojalostukseen.
Verkkokyselyn vastausten perusteella juuria on yhä Suomessa maantie-teellisesti laaja-alaisesti käytössä. Makutestiin osallistuneista juurista oli havaittavissa makueroja. Kuluttajaraati antoi myös arvokkaita sanallisia arvioita ja kuvailuja juurista.
Maatiaislajikkeiden viljely luo pienviljelijöille mahdollisuuden erikoistumiseen ja sitä myötä kannattavuutta. Viljelyn voi aloittaa ilman suuria investointeja, kasvattaen volyymia oman työpanoksensa puitteissa. Maatiaislajikkeiden viljelyllä on itsessään jo lisäarvoa markkinoilla.
Tämän työn tavoite on selvittää, voiko tavallinen kuluttaja erottaa leipäjuureen leivotuista leivistä makueroja. Työssä on kerätty verkkokyselyn avulla tietoja käytössä olevista leipäjuurista ja tehty saaduista näytteistä mieltymysmittauksena makutesti. Pitkän aikavälin tavoite on käynnistää selvitystyö työn tilaajana toimineen Salorannan pientilan mahdollisuuksista erikoistua maatiaisviljojen viljelyyn ja erityisesti jatkojalostukseen.
Verkkokyselyn vastausten perusteella juuria on yhä Suomessa maantie-teellisesti laaja-alaisesti käytössä. Makutestiin osallistuneista juurista oli havaittavissa makueroja. Kuluttajaraati antoi myös arvokkaita sanallisia arvioita ja kuvailuja juurista.
Maatiaislajikkeiden viljely luo pienviljelijöille mahdollisuuden erikoistumiseen ja sitä myötä kannattavuutta. Viljelyn voi aloittaa ilman suuria investointeja, kasvattaen volyymia oman työpanoksensa puitteissa. Maatiaislajikkeiden viljelyllä on itsessään jo lisäarvoa markkinoilla.