Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Aterioiden suunnittelu raskausdiabetesta koskevaan tutkimukseen

Haili, Jenni; Martikainen, Kata-Maria (2017)

 
Avaa tiedosto
Haili_Jenni.pdf (1.990Mt)
Lataukset: 


Haili, Jenni
Martikainen, Kata-Maria
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110116488
Tiivistelmä
Opinnäytetyön päätavoitteena on tuottaa kaksi erilaista ateriasuunnitelmaa raskausdiabetesta koskevaan tutkimukseen. Tutkimus käynnistyy syksyllä 2017 ja opinnäytetyö valmistuu ennen tutkimuksen alkamista.

Opinnäytetyö on rajattu koskemaan raskausdiabetesta ja työn tarkoituksena on suunnitella tutkimukseen ateriat ja niihin reseptit. Ateriat suunnitellaan käyttäen pohjana Healthy Nordic Dietia ja Käypä hoito -suosituksia, yleisiä suomalaisia ravitsemussuosituksia, tutkimusryhmältä tulleita tarkempia rajauksia sekä raskausajan ruoka-ainerajoituksia. Tutkimusruokavalioiden pituus on kolme peräkkäistä päivää, jonka jälkeen tutkittavat pitävät kolmen päivän tauon ruokavaliosta ja sitten vaihtavat kolmeksi päiväksi toiseen tutkimusruokavalioon. Päivän aikana on oltava viisi ateriaa, joista lounaan sekä päivällisen tulee olla pakastettavissa ja uudelleen lämmitettävissä. Tutkimukseen osallistujat saavat lounaat ja päivälliset valmiina annoksina, sekä muihin aterioihin tarvittavat raaka-aineet valmiina, näihin kolmen päivän mittaisiin tutkimusruokavalioihin. Tutkittavat jatkavat viimeisellä noudattamallaan tutkimusruokavaliolla raskauden loppuun, jolloin he itse valmistavat ruokansa annettujen vaatimusten mukaan sekä ostavat osan ruoista itse.

Aluksi perehdyttiin aihetta käsittelevään tietoperustaan, jonka jälkeen reseptisuunnitteluun haettiin inspiraatiota kirjoista, lehdistä ja internetistä. Reseptejä kokeiltiin ja kehitettiin kotikeittiössä. Kun ruoat todettiin hyvän makuisiksi ja pakastuksen kestäviksi, siirrettiin reseptiikka Jamix-ohjelmaan. Ohjelman avulla huomattiin, täyttivätkö päivän ateriat niiltä odotetut vaatimukset. Jamixissa huomiota kiinnitettiin energian ja kuidun määrään sekä ravintoainejakaumiin. Kun ravintoarvot vastasivat odotettuja arvoja, järjestettiin tutkimusryhmälle maistelutilaisuus, missä saatiin vielä ulkopuolisten mielipide aterioista.

Ateriakokonaisuudet ovat toimivia ja maukkaita sekä ne on suunniteltu annettujen rajausten perusteella. Ateriat ovat tavallista kotiruokaa, jota on helppo kaikkien valmistaa kotona. Molemmissa tutkimusruokavalioissa on sekä keitto- että kappaleruokia. Tutkimusruokavaliossa käytetään monipuolisesti niihin vaadittuja raaka-aineita. Käypä hoito -suositusten mukainen tutkimusruokavalio sisältää proteiinin lähteenä vaaleaa ja punaista lihaa, Healthy Nordic Dietin mukainen tutkimusruokavalio kalaa ja kasviproteiineja.

Molemmat ruokavaliot sisältävät 2200 kilokaloria päivässä. Alun perin ateriasuunnitelmat oli tarkoitus toteuttaa kahdella eri energiamäärällä, mutta se todettiin turhaksi. Molemmat tutkimusruokavaliot vastaavat muuten alkuperäisiä vaatimuksia. Vaadittu energiamäärä toteutuu tutkimusruokavalioissa kymmenien kilokalorien tarkkuudella ja ravintoaineet muutamien prosenttien tarkkuudella. Tähän tutkimusryhmä on erittäin tyytyväinen. Aterioiden raaka-aineiden keskiarvohinta on 8,15 euroa/päivä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste