Vegaanisen katuruokamenun luominen ja hinnoittelu pitopalveluyritykselle
Pyykkönen, Vilma (2017)
Pyykkönen, Vilma
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112117620
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112117620
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön toimeksiantajana toimi tuusulalainen pitopalvelu Tuus-Catering Oy. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä, jossa tavoitteena oli luoda yritykselle vegaaninen katuruokamenu ja hinnoitella se. Yritys on kokenut vegaaniruoasta kiinnostuneiden asiakkaiden lisääntyneen, joten aihe oli ajankohtainen. Yrityksellä ei myöskään tämänkaltaista tuotetta ollut vielä valikoimissaan.
Tietoperustassa lähestytään aiheita kolmen eri luvun avulla. Vegaanisuutta käsitellään yleisesti, nykypäivän trendinä sekä kertoen lyhyesti myös ruokavalion koostamisesta ja vegaanisista raaka-aineista suunniteltaessa menua. Katuruoasta yleistietojen ja kategorioiden lisäksi selvitetään myös vegaanisen katuruoan saatavuutta Helsingin alueella sekä Suomessa järjestettäviä katuruokatapahtumia. Menun suunnitteluluvussa käydään läpi lyhyesti suunnittelua, hinnoittelua sekä annoskorttia, jotka olivat käytössä hinnoiteltaessa katuruokamenua.
Toteutukseen johtanut prosessi koostui suunnitteluvaiheesta, reseptien kokeilemisesta sekä itse toteutuksesta. Suunnitellun katuruokamenun toimivuus kokeiltiin elokuussa 2017 järjestetyssä pop up –tapahtumassa. Tuotosta suunniteltaessa apuna oli lehti-, verkko- sekä kirjalähteiden lisäksi palaverit toimeksiantajan kanssa sekä oma havainnointi. Reseptien kokeilemiset ja suunnittelu suoritettiin Tuus-Cateringin tiloissa.
Lopputuloksena työssä oli kuusi eri ruokalajia sisältävä menu. Järjestetyssä pop up –tapahtu- massa palautetta kerättiin asiakkailta kasvotusten sekä kyselylomakkeella. Täytettyjä lomakkeita oli lopulta 34. Toteutettu menu sai paljon hyvää palautetta asiakkailta kuin toimeksiantajankin puolelta. Tuus-Catering aikoo käyttää toteutettua menua pitopalvelutoiminnassaan sekä vuoden 2018 alussa aukeavassa kahvila-ravintolassa.
Tietoperustassa lähestytään aiheita kolmen eri luvun avulla. Vegaanisuutta käsitellään yleisesti, nykypäivän trendinä sekä kertoen lyhyesti myös ruokavalion koostamisesta ja vegaanisista raaka-aineista suunniteltaessa menua. Katuruoasta yleistietojen ja kategorioiden lisäksi selvitetään myös vegaanisen katuruoan saatavuutta Helsingin alueella sekä Suomessa järjestettäviä katuruokatapahtumia. Menun suunnitteluluvussa käydään läpi lyhyesti suunnittelua, hinnoittelua sekä annoskorttia, jotka olivat käytössä hinnoiteltaessa katuruokamenua.
Toteutukseen johtanut prosessi koostui suunnitteluvaiheesta, reseptien kokeilemisesta sekä itse toteutuksesta. Suunnitellun katuruokamenun toimivuus kokeiltiin elokuussa 2017 järjestetyssä pop up –tapahtumassa. Tuotosta suunniteltaessa apuna oli lehti-, verkko- sekä kirjalähteiden lisäksi palaverit toimeksiantajan kanssa sekä oma havainnointi. Reseptien kokeilemiset ja suunnittelu suoritettiin Tuus-Cateringin tiloissa.
Lopputuloksena työssä oli kuusi eri ruokalajia sisältävä menu. Järjestetyssä pop up –tapahtu- massa palautetta kerättiin asiakkailta kasvotusten sekä kyselylomakkeella. Täytettyjä lomakkeita oli lopulta 34. Toteutettu menu sai paljon hyvää palautetta asiakkailta kuin toimeksiantajankin puolelta. Tuus-Catering aikoo käyttää toteutettua menua pitopalvelutoiminnassaan sekä vuoden 2018 alussa aukeavassa kahvila-ravintolassa.