Producenter och konsumenter inom REKO i Närpes och Kristinestad : Ekonomi och utvecklingsmöjligheter
Öman, Anna (2017)
Öman, Anna
Yrkeshögskolan Novia
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112017444
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112017444
Tiivistelmä
Suomalainen ruoka ja lähiruoka on tällä hetkellä todella ajankohtaista. Kiinnostus lähiruokaa kohtaan on suurta koko maassa, erityisesti Pohjanmaalla, ja se lisääntyy koko ajan. Ihmiset ovat tietoisia siitä mitä he syövät ja haluavat laadukkaita elintarvikkeita. Lähiruoka tarkoittaa paikallisesti jalostettua oman alueen raaka-aineista tuotettua ruokaa, tässä tapauksessa Etelä-Pohjanmaan alueella. REKOrenkaita on ollut olemassa vuodesta 2013 jolloin ensimmäinen aloitti toimintansa Pietarsaaressa ja vuosien varrella yhä useammat kunnat ovat ottaneet siitä mallia.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on saada käsitys tuottajien näkemyksistä REKO:sta ja sen kannattavuudesta mutta myös siitä, minkälaisena REKOkuluttajat pitävät tätä ilmiötä niin että siitä saadaan kokonaiskuva.
Tutkimus toteutettiin sekä tuottajille että kuluttajille suunnatun sähköisen kyselylomakkeen muodossa ja sitä täydensi yhden tuottajan haastattelu. Kyselylomakkeet laitettiin Närpiön ja Kristiinankaupungin REKOryhmän Facebook-sivulle.
Kyselyyn vastasi yhteensä 14 tuottajaa ja 128 kuluttajaa. Naiset hallitsevat kuluttajina ja eniten ostetaan vihanneksia ja perunoita. Tuottajat myyvät REKOpiireissä saadakseen paremman hinnan tuotteistaan sekä suoran yhteyden asiakkaisiinsa. Useimpien tuottajien toiminta olisi myös kannattavaa ilman REKOmyyntiä.
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on saada käsitys tuottajien näkemyksistä REKO:sta ja sen kannattavuudesta mutta myös siitä, minkälaisena REKOkuluttajat pitävät tätä ilmiötä niin että siitä saadaan kokonaiskuva.
Tutkimus toteutettiin sekä tuottajille että kuluttajille suunnatun sähköisen kyselylomakkeen muodossa ja sitä täydensi yhden tuottajan haastattelu. Kyselylomakkeet laitettiin Närpiön ja Kristiinankaupungin REKOryhmän Facebook-sivulle.
Kyselyyn vastasi yhteensä 14 tuottajaa ja 128 kuluttajaa. Naiset hallitsevat kuluttajina ja eniten ostetaan vihanneksia ja perunoita. Tuottajat myyvät REKOpiireissä saadakseen paremman hinnan tuotteistaan sekä suoran yhteyden asiakkaisiinsa. Useimpien tuottajien toiminta olisi myös kannattavaa ilman REKOmyyntiä.