Ravitsemuksen merkitys sepelvaltimotaudin ennaltaehkäisyyn
Ruohonen, Soile (2017)
Ruohonen, Soile
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120319395
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120319395
Tiivistelmä
Sepelvaltimotauti on Suomessa yksi merkittävimpiä kansansairauksia ja siihen sairastumisen ennaltaehkäisyssä ravitsemus on tärkeä tekijä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli koota viimeisintä tutkittua tietoa ravitsemuksen merkityksestä sepelvaltimotaudin ennalta
ehkäisyssä. Hoitotyön näkökulmasta tavoitteena oli lisätä hoitohenkilökunnan tietoisuutta sepelvaltimotautia ehkäisevästä ravitsemuksesta hoitotyön tueksi.
Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja siihen haettiin analysoitavaksi kansainvälisiä terveysalan artikkeleita, joissa käsiteltiin ravitsemuksen osuutta sepelvaltimotaudin syntyyn. Kaikkiaan analysoitavia artikkeleita oli kahdeksan, jotka luokiteltiin viiteen eri
ruoka-aineen tai ruokavalion mukaiseen ryhmään.
Päätuloksena havaittiin, että runsaalla hedelmien ja vihannesten syönnillä on sepelvaltimotautia ehkäisevä vaikutus. Tutkimuksissa havaittiin myös, että ja ruokavaliossa tulee suosia pehmeitä rasvoja, ja kovien rasvojen, erityisesti voin käytön tulee olla vähäistä. Välimeren ruokavalio todettiin tutkimuksissa sydänystävälliseksi, ja sillä havaittiin olevan
sepelvaltimotautiriskiä vähentäviä vaikutuksia. Tutkimuksissa tuli myös esille, että terveellisen ravitsemuksen merkitys sepelvaltimotaudin ennalta ehkäisyssä korostuu nuoren aikuisen
ravitsemuksessa, koska sepelvaltimotaudin kehitys alkaa jo varhaisessa vaiheessa. Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävällä ravitsemuksella sekä korvaamalla kovat rasvat pehmeillä, voidaan merkittävästi vaikuttaa sepelvaltimotaudin
riskitekijöihin ja näin ennalta ehkäistä sairastumista.
ehkäisyssä. Hoitotyön näkökulmasta tavoitteena oli lisätä hoitohenkilökunnan tietoisuutta sepelvaltimotautia ehkäisevästä ravitsemuksesta hoitotyön tueksi.
Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja siihen haettiin analysoitavaksi kansainvälisiä terveysalan artikkeleita, joissa käsiteltiin ravitsemuksen osuutta sepelvaltimotaudin syntyyn. Kaikkiaan analysoitavia artikkeleita oli kahdeksan, jotka luokiteltiin viiteen eri
ruoka-aineen tai ruokavalion mukaiseen ryhmään.
Päätuloksena havaittiin, että runsaalla hedelmien ja vihannesten syönnillä on sepelvaltimotautia ehkäisevä vaikutus. Tutkimuksissa havaittiin myös, että ja ruokavaliossa tulee suosia pehmeitä rasvoja, ja kovien rasvojen, erityisesti voin käytön tulee olla vähäistä. Välimeren ruokavalio todettiin tutkimuksissa sydänystävälliseksi, ja sillä havaittiin olevan
sepelvaltimotautiriskiä vähentäviä vaikutuksia. Tutkimuksissa tuli myös esille, että terveellisen ravitsemuksen merkitys sepelvaltimotaudin ennalta ehkäisyssä korostuu nuoren aikuisen
ravitsemuksessa, koska sepelvaltimotaudin kehitys alkaa jo varhaisessa vaiheessa. Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävällä ravitsemuksella sekä korvaamalla kovat rasvat pehmeillä, voidaan merkittävästi vaikuttaa sepelvaltimotaudin
riskitekijöihin ja näin ennalta ehkäistä sairastumista.