Distribution av matsvinn
Huuhtanen, Sonja (2017)
Huuhtanen, Sonja
Yrkeshögskolan Arcada
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121220858
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121220858
Tiivistelmä
Tämä työ käsittelee ruokahävikin jakelua Suomessa. Ruokakauppojen hävikin logis-tiikka on järjestäytymätöntä eikä sille ole mitään tarkkaa suunnitelmaa mitä päivittäis-tavarakauppojen tulisi tehdä ruokahävikilleen. Työssä käydään läpi ruokahävikin teori-aa ja jakelua on tutkittu reittisuunnittelumallien avulla. Reittisuunnittelumalleina on käytetty Silmukkamenetelmää, Pyyhkäisymenetelmää, Clark & Wright ja Painopiste-menetelmää. Työn tarkoituksena on saada selvempi käsitys siitä mitä ruokahävikille tehdään päivittäistavarakaupoissa ja tutkia ruokahävikin jakelua. Työ käsittelee myös lakialoitetta, joka tulisi vaikuttamaan ruokahävikin jakeluun, jos se tulisi voimaan. Työ on rajattu ainoastaan ruokakauppojen ruokahävikkiin ja ainoastaan pääkaupunkiseudul-le. Työssä on käytetty kvalitatiivisia menetelmiä, sekundääristen tiedon ja kirjallisten haastatteluiden avulla. Tutkimuksen tulos on, ettei suoria direktiiveja anneta ruokakau-poille, mutta että suurin osa ruokahävikistä kierrätetään. Lakialoite voi tuoda sekä posi-tiivisia että negatiivisia asioita ruokahävikin jakelulle. Jakelu tuo mukanaan erilaisia ongelmia, kuten esimerkiksi liian vähäiset resurssit sekä yhteistyökumppaneiden puut-tumisen. Monet ongelmista voitaisiin ratkoa saamalla lisää yhteistyökumppaneita, joil-la olisi samantapainen toiminta kuten Yhteisellä Pöydällä.