Leipomo-ravintolan liiketoimintasuunnitelma : case Bistro & Bakery
Paloneva, Suvi (2017)
Paloneva, Suvi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321152
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321152
Tiivistelmä
Restonomiopintoihin kuului kaksi harjoittelua, joista molemmat suoritin tamperelaisissa leipomo-konditorioissa. Ensimmäisen harjoittelun aikana työskentelin työntekijätason tehtävissä ja toisessa niin sanotussa syventävässä harjoittelussa toimin osittain itsenäisesti leipomo-konditorian työnjohtotehtävissä. Aiempi kokemus ravintola-alalta ja nämä harjoittelut ovat tuoneet minulle käsityksen omista vahvuuksistani näillä aloilla. Kun opinnäytetyö tuli ajankohtaiseksi, ajatus omia vahvuuksia yhdistelevästä yrityksestä syntyi.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli laatia alustava leipomo-ravintolan liiketoimintasuunnitelma opiskelijan omaan käyttöön sekä selvittää, onko tämän tyylistä leipomo-ravintolaa kannattavaa perustaa ja jos ei, niin minkä takia ja mitä vielä vaadittaisiin että, se olisi taloudellisesti kannattavaa. Kannattavuuden selvittämiseksi laadittiin rahoituslaskelma, kannattavuuslaskelma, kolme erilaista myyntilaskelmaa ja 3.vuoden tulosennuste. Laskelmat on poistettu julkisesta raportista.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään liiketoimintasuunnitelman keskeisiä käsitteitä, joista erityisesti talous- ja rahoitussuunnitelmaa ja yritystoiminnan riskejä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja haastattelut tehtiin kuudelle potentiaaliselle asiakkaalle. Haastatteluissa haluttiin selvittää ravintolapalveluiden käyttöä, mielikuvia yhdysvaltalaisesta ja englantilaisesta ruokakulttuurista sekä mielipiteitä ja näkemyksiä suunnitellusta liikeideasta. Leipomotuotteiden hinnoittelua selvitettiin hakemalla leipomoiden, konditorioiden ja pitopalvelua tarjoavien yritysten hinnastoja internetistä eri hakusanoilla. Tällä hakutavalla haluttiin selvittää mitä potentiaalinen asiakas löytää etsiessään tuotteita ja miten helposti.
Teorian, tutkimustulosten ja omien aiempien kokemusten pohjalta laadittiin leipomo-ravintolan alustava liiketoimintasuunnitelma. Alustavaa liiketoimintasuunnitelmaa voidaan myöhemmin käyttää pohjana varsinaiselle liiketoimintasuunnitelmalle, joka esitellään rahoittajille ja mahdollisille yhteistyökumppaneille.
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli laatia alustava leipomo-ravintolan liiketoimintasuunnitelma opiskelijan omaan käyttöön sekä selvittää, onko tämän tyylistä leipomo-ravintolaa kannattavaa perustaa ja jos ei, niin minkä takia ja mitä vielä vaadittaisiin että, se olisi taloudellisesti kannattavaa. Kannattavuuden selvittämiseksi laadittiin rahoituslaskelma, kannattavuuslaskelma, kolme erilaista myyntilaskelmaa ja 3.vuoden tulosennuste. Laskelmat on poistettu julkisesta raportista.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään liiketoimintasuunnitelman keskeisiä käsitteitä, joista erityisesti talous- ja rahoitussuunnitelmaa ja yritystoiminnan riskejä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja haastattelut tehtiin kuudelle potentiaaliselle asiakkaalle. Haastatteluissa haluttiin selvittää ravintolapalveluiden käyttöä, mielikuvia yhdysvaltalaisesta ja englantilaisesta ruokakulttuurista sekä mielipiteitä ja näkemyksiä suunnitellusta liikeideasta. Leipomotuotteiden hinnoittelua selvitettiin hakemalla leipomoiden, konditorioiden ja pitopalvelua tarjoavien yritysten hinnastoja internetistä eri hakusanoilla. Tällä hakutavalla haluttiin selvittää mitä potentiaalinen asiakas löytää etsiessään tuotteita ja miten helposti.
Teorian, tutkimustulosten ja omien aiempien kokemusten pohjalta laadittiin leipomo-ravintolan alustava liiketoimintasuunnitelma. Alustavaa liiketoimintasuunnitelmaa voidaan myöhemmin käyttää pohjana varsinaiselle liiketoimintasuunnitelmalle, joka esitellään rahoittajille ja mahdollisille yhteistyökumppaneille.