Turvallista ruokaa keliaakikolle pitopalvelussa
Silpola, Taru (2010)
Silpola, Taru
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005108658
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005108658
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli tehdä tutkimus siitä kuinka turvallisesti keliaakikko voi syödä pitopalvelun järjestämissä juhlissa. Työn toimeksiantajana oli Keliakialiitto ry. Työni oli kvalitatiivinen tutkimus, jossa selvitin kuinka paljon pitopalvelun vakituinen henkilöstö tietää keliakiasta. Kuinka he käytännössä toimivat ja miten opastavat ekstraajia eli keikkatyöläisiä kun asiakkaana on keliaakikko. Opinnäytteen tuotoksena syntyi lisäksi toimintaopas ekstraajille. Tällaiselle oppaalle, joka on nopea omaksua kertalukemisella, oli tilaus. Haastattelin ja havainnoin yhteensä viittä pitopalvelua Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueelta. Kirjallisuusosassa käsitellään keliakiaa ja sen hoitoa, uusia 10.2.2009 muuttuneita gluteeni raja-arvoja sekä ruokavaliosta käytettävää nimitystä, joka on keliakiaruokavalio. Kirjallisuusosassa käsitellään myös pitokokkeja ja heidän toimintaansa aina 1960-luvulle, jolloin pitopalvelut yleistyivät. Esillä on myös omavalvonta, jossa on huomioitava erityisesti ristikontaminaation vaara. Näiden lisäksi käsitellään työssä käytettyjä tutkimusmenetelmiä. Haastattelujen mukaan vain yksi viidestä pitopalvelusta säilytti keliaakikolle soveltuvat jauhot eri tilassa. Ruokien tarjolle panossa oli erilaisia tapoja. Yksi pitopalvelu käytti erillistä pöytää, kahdessa ruoat olivat tarjolla samassa pöydässä tavallisten kanssa nimikylteillä varustettuna ja kahdessa ruoka tuotiin annoksena asiakkaalle. Tulosten mukaan kukaan ei valmistanut ruokalistaa automaattisesti keliaakikolle sopivaksi. Yllättäen juhliin saapuvalle keliaakikolle jokainen haastateltava kertoi löytyvän jotain syötävää, mutta ruoan turvallisuus jäi mietityttämään minua. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että pääsääntöisesti keliaakikko voi syödä turvallisin mielin pitopalveluiden järjestämissä juhlissa. Tärkeänä yksityiskohtana nousi esille se, että leivän ja voin tarjolle asettelussa tulisi ottaa huomioon, että ne laitetaan aina omalle lautaselle ja siihen oma veitsi mukaan. Haastattelujen tuloksena tein oppaan, johon laitoin mm. lyhyesti mikä on keliakia, miten välttää ristikontaminaatio sekä miten tarjoilijan tulisi toimia kun asiakkaana on keliaakikko.