Ravitsemuskurssi maahanmuuttajien kotoutumisen tukena
Kallionpää, Jenni; Liukko-Sipi, Katri; Shirmohammadi, Fariba; Vuola, Mari (2017)
Kallionpää, Jenni
Liukko-Sipi, Katri
Shirmohammadi, Fariba
Vuola, Mari
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121721704
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121721704
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus on kuvata Suomalaisia ravitsemussuosituksia (2014), maahanmuuttajien ravitsemuksellisia haasteita sekä ravitsemuksen edistämistä osana maahanmuuttajien kotoutumista. Toimeksiantaja oli Turun AMK:n, Turun kaupungin ja Sateenkaari Koto Oy:n MARJAT-hanke, jonka yhtenä tavoitteena on maahanmuuttajien terveystiedon lisääminen. Toiminnallisen opinnäytetyön produkti oli ravitsemuskurssi. Se pidettiin YHDESSÄ-yhdistyksen Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille eli työttömille ja syrjäytyneille aikuisille maahanmuuttajille. Opinnäytetyön tavoite oli antaa ravitsemuskurssin osallistujille ravitsemustietoa ja -taitoja, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä kotoutumisprosessin aikana.
Maahanmuutto on kasvava ilmiö, joka vaatii vastaanottavalta yhteiskunnalta toimia. Maahanmuuttajien elintavoissa ja ruokailutottumuksissa on lähtömaasta riippuen omat haasteensa ja vahvuutensa. Muutos ruokakulttuurissa ja saatavilla olevissa elintarvikkeissa luo ravitsemuksellisia haasteita uudessa kotimaassa. Riski sairastua muun muassa tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä metaboliseen oireyhtymään kasvaa. Näitä suomalaisia kansantauteja voidaan ehkäistä ja hoitaa terveellisillä elintavoilla. Maahanmuuttajien terveyden edistämisellä on sekä yksilöllinen että yhteiskunnallinen merkitys
Ravitsemuskurssi sisälsi terveyttä edistävää ja sairauksia ehkäisevää ravitsemustietoa. Monikulttuurisen ryhmänohjauksen toteutuksessa huomioitiin kielelliset haasteet käyttämällä selko- ja elekieltä sekä tulkkausta. Ohjauksen tukena olivat Sway-esitykset. Muita käytettyjä menetelmiä olivat
havainnollistavat kuvat, videot, painetut esitteet ja oppaat sekä ruokamallit. Toiminnalliset ja käytännönläheiset harjoitukset sekä kotitehtävät aktivoivat ryhmää ja tukivat oppimista. Ravitsemuskurssin sisällön ja menetelmien valinta sekä monikulttuurisen ryhmänohjauksen toteutus onnistuivat.
Saatu palaute oli positiivista ja asetetut tavoitteet täyttyivät.
Maahanmuutto on kasvava ilmiö, joka vaatii vastaanottavalta yhteiskunnalta toimia. Maahanmuuttajien elintavoissa ja ruokailutottumuksissa on lähtömaasta riippuen omat haasteensa ja vahvuutensa. Muutos ruokakulttuurissa ja saatavilla olevissa elintarvikkeissa luo ravitsemuksellisia haasteita uudessa kotimaassa. Riski sairastua muun muassa tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä metaboliseen oireyhtymään kasvaa. Näitä suomalaisia kansantauteja voidaan ehkäistä ja hoitaa terveellisillä elintavoilla. Maahanmuuttajien terveyden edistämisellä on sekä yksilöllinen että yhteiskunnallinen merkitys
Ravitsemuskurssi sisälsi terveyttä edistävää ja sairauksia ehkäisevää ravitsemustietoa. Monikulttuurisen ryhmänohjauksen toteutuksessa huomioitiin kielelliset haasteet käyttämällä selko- ja elekieltä sekä tulkkausta. Ohjauksen tukena olivat Sway-esitykset. Muita käytettyjä menetelmiä olivat
havainnollistavat kuvat, videot, painetut esitteet ja oppaat sekä ruokamallit. Toiminnalliset ja käytännönläheiset harjoitukset sekä kotitehtävät aktivoivat ryhmää ja tukivat oppimista. Ravitsemuskurssin sisällön ja menetelmien valinta sekä monikulttuurisen ryhmänohjauksen toteutus onnistuivat.
Saatu palaute oli positiivista ja asetetut tavoitteet täyttyivät.