Miksi alkutuotannon toimijat siirtyvät luomutuotantoon?
Heikkilä, Raija (2017)
Heikkilä, Raija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017122122367
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017122122367
Tiivistelmä
Vuonna 2008 silloinen ulkoministeri Alexander Stubb asetti valtuuskunnan kehittämään Suomelle kansainvälistä maabrändiä. Muiden tulevaisuuden visioiden ohella valtuuskunnan loppuraportissa painotettiin suomalaista puhdasta ympäristöä. Yhtenä seurauksena tästä työryhmä asetti tavoitteeksi luonnonmukaisen maatalouden osuuden nostamisen vähintään 50 %:iin vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2015 luonnonmukaisen maatalouden osuus oli saatu 9,9 %:iin kokonaisviljelyalasta.
Opinnäytetyössä pyrittiin kartoittamaan luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyneiden tuottajien motiiveja luomusitoumuksen tekemiseen. Tutkimuksessa haluttiin saada esiin, onko luomutuottajien mielipiteissä eroja tuotantosuunnittain tai alueittain. Tutkimuskohteeksi valittiin satunnaisesti tuottajia kahdesta eri maakunnasta: Etelä-Savosta ja Pirkanmaalta. Yhdistävänä tekijänä heillä oli luomuvalvontaan sitoutuminen joko vuonna 2014 tai 2015.
Tutkimusotteeksi valittiin laadullinen tutkimus, tutkimusmenetelmäksi puolistrukturoitu haastattelu. Haastateltavien yhteystiedot saatiin Eviran luomuhakupalvelusta, josta poimittiin 10 tuottajaa kummastakin maakunnasta.
Johtopäätöksenä oli, ettei kummassakaan maakunnassa ollut merkittäviä eroja luomuun siirtymisen syissä. Oleellisimmat erot löytyivät eri tuotantosuunnista. Puhtailla viljatiloilla tuotannosta saatava taloudellinen korvaus oli ollut merkittävä motiivi. Kotieläintuottajat ja suoramyyntiä harjoittavat tilat olivat arvostaneet päätöksentekohetkellä ympäristöä ja eläinten hyvinvointia jopa tuotannosta maksettavia korvauksia enemmän.
Opinnäytetyössä pyrittiin kartoittamaan luonnonmukaiseen tuotantoon siirtyneiden tuottajien motiiveja luomusitoumuksen tekemiseen. Tutkimuksessa haluttiin saada esiin, onko luomutuottajien mielipiteissä eroja tuotantosuunnittain tai alueittain. Tutkimuskohteeksi valittiin satunnaisesti tuottajia kahdesta eri maakunnasta: Etelä-Savosta ja Pirkanmaalta. Yhdistävänä tekijänä heillä oli luomuvalvontaan sitoutuminen joko vuonna 2014 tai 2015.
Tutkimusotteeksi valittiin laadullinen tutkimus, tutkimusmenetelmäksi puolistrukturoitu haastattelu. Haastateltavien yhteystiedot saatiin Eviran luomuhakupalvelusta, josta poimittiin 10 tuottajaa kummastakin maakunnasta.
Johtopäätöksenä oli, ettei kummassakaan maakunnassa ollut merkittäviä eroja luomuun siirtymisen syissä. Oleellisimmat erot löytyivät eri tuotantosuunnista. Puhtailla viljatiloilla tuotannosta saatava taloudellinen korvaus oli ollut merkittävä motiivi. Kotieläintuottajat ja suoramyyntiä harjoittavat tilat olivat arvostaneet päätöksentekohetkellä ympäristöä ja eläinten hyvinvointia jopa tuotannosta maksettavia korvauksia enemmän.