Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimien keittiöiden laitteet : Laitteiden eliniän ja tulevien investointien tarkastelu
Mutka, Mikko (2017)
Mutka, Mikko
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121521480
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121521480
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Jyväskylän ammattikorkeakoululle. Tarkastelun kohteena olivat ammattikorkeakoulun hallinnoimat keittiölaitteet. Tavoitteena oli saada kartoitettua laitteiden huoltohistoriat ja vuosittaiset kustannukset sekä tätä kautta laskea laitteille järkevät vaihtovälit. Tällä hetkellä laitteita on korjattu niiden hajotessa ja uusittu, kun se on koettu tarpeelliseksi. Huoltohistoria piti sisällään laitteen yksilötunnukset, vian syyn ja tehdyt toimenpiteet.
Opinnäytetyöhön saatiin tarvittavat tiedot ja kustannukset laitetoimittaja Metokselta ja keittiötä vuokraavalta Sodexolta. Tutkimus koostui haastatteluista, tietojen analysoinnista ja käyttäjän ohjeistamisesta. Työtä varten haastateltiin Metoksen huollon palvelupäällikköä, Sodexon ravintolapäällikköä ja keittiövastaavia sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun toimitilapalveluiden palvelupäällikköä. Saatu tieto ja huoltohistoria analysoitiin Excelin avulla. Tilastosta saatiin ulos vuosittaiset kustannukset ja niiden kehittyminen laitteen eliniän kasvaessa. Käyttäjälle annettiin ohjeistusta, miten seurata vikojen kehittymistä. Seuranta toimii pohjana mahdollisille uusille hankinnoille, kun niille tulee tarve.
Käyttäjille luotiin Excel –taulukko, jota voi hyödyntää vikojen ja kustannusten seuraamisessa. Taulukosta nähdään suoraan vuosittaisten kustannusten suhde laitteen uushankintahintaan. Opinnäytetyössä tultiin myös lopputulokseen, että keittiölaitteet olivat hyvässä kunnossa ikäänsä nähden ja nykyinen toimintatapa uushankintojen ja korjausten suhteen ei ole huono. Toimeksiantaja otti kehitysehdotukset hyvin vastaan ja päättää itse, mitkä niistä ottaa käyttöönsä
Opinnäytetyöhön saatiin tarvittavat tiedot ja kustannukset laitetoimittaja Metokselta ja keittiötä vuokraavalta Sodexolta. Tutkimus koostui haastatteluista, tietojen analysoinnista ja käyttäjän ohjeistamisesta. Työtä varten haastateltiin Metoksen huollon palvelupäällikköä, Sodexon ravintolapäällikköä ja keittiövastaavia sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun toimitilapalveluiden palvelupäällikköä. Saatu tieto ja huoltohistoria analysoitiin Excelin avulla. Tilastosta saatiin ulos vuosittaiset kustannukset ja niiden kehittyminen laitteen eliniän kasvaessa. Käyttäjälle annettiin ohjeistusta, miten seurata vikojen kehittymistä. Seuranta toimii pohjana mahdollisille uusille hankinnoille, kun niille tulee tarve.
Käyttäjille luotiin Excel –taulukko, jota voi hyödyntää vikojen ja kustannusten seuraamisessa. Taulukosta nähdään suoraan vuosittaisten kustannusten suhde laitteen uushankintahintaan. Opinnäytetyössä tultiin myös lopputulokseen, että keittiölaitteet olivat hyvässä kunnossa ikäänsä nähden ja nykyinen toimintatapa uushankintojen ja korjausten suhteen ei ole huono. Toimeksiantaja otti kehitysehdotukset hyvin vastaan ja päättää itse, mitkä niistä ottaa käyttöönsä
