Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Kirjastoissa tehtävä nuorisotyö

Korsoff, Elisa (2018)

 
Avaa tiedosto
korsoff_elisa.pdf (522.4Kt)
Lataukset: 


Korsoff, Elisa
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201802182551
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkitaan kirjastoissa tehtävää nuorisotyötä. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa siitä lisää tietoa ja ymmärrystä ja siten täydentää aiempaa tutkimustietoa. Tavoitteena on myös edistää kirjasto- ja nuorisoalojen vuoropuhelua ja yhteistyön kehittämistä sekä tuoda uutta ajattelua ja näkökulmaa jo toteutettavaan toimintaan. Aihetta lähestytään kolmesta näkökulmasta. Ensiksi selvitetään, miksi kirjastoissa tehdään nuorisotyötä: sen lähtökohtia, tavoitteita, tuloksia ja vaikutuksia. Toiseksi kerätään kokemuksia siihen liittyvästä eri ammattikuntien välisestä yhteistyöstä ja niin sanotusta kolmannesta työstä. Kolmas työ on kahden tai useamman ammattikunnan osaamista sulauttava työmuoto, jonka keskiössä on asiakas. Kolmanneksi hahmotetaan sitä, minkälaiset tekijät vaikuttavat kirjastotyöntekijöiden ja nuorten kohtaamisiin. Aihetta on tutkittu Suomessa tähän mennessä melko vähän. Kirjasto- ja nuorisotyössä on meneillään monia muutoksia, jotka edellyttävät uudelleen ajattelua. Kirjasto- ja nuorisolait on uudistettu hiljattain.

Opinnäytetyön tutkimusote on laadullinen. Aineistonkeruumenetelmänä on teemahaastattelu. Tutkimukseen haastateltiin eri puolilta Suomea yhdeksää sellaista kirjastotyöntekijää, jotka tekevät nuorisotyötä kirjastoympäristössä yhteistyössä toisten nuorten parissa toimivien ammattilaisten kanssa. Lisäksi haastateltiin yhtä kirjaston tiloissa työskentelevää nuorisotyöntekijää. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina. Aineisto analysoitiin ja järjestettiin sisällönanalyysia hyödyntäen, pääsääntöisesti teemoittelemalla ja tyypittelemällä. Teoreettinen viitekehys taustoittaa kirjastoissa tehtävää nuorisotyötä aiheeseen läheisesti liittyvien asioiden ja käsitteiden kautta.

Tutkimustuloksista selvisi, että kirjastoissa tehdään monipuolista nuorisotyötä. Se voidaan jaotella koulun kanssa tehtävään yhteistyöhön ja nuorten vapaa-ajan toimintaan. Syyt siihen, miksi kirjastoissa toteutetaan nuorisotyötä, voidaan ryhmitellä kuuteen kategoriaan: 1. Nuorten säilyttäminen asiakkaina. 2. Alueellisten lähtökohtien huomioiminen ja palvelujen tarjoaminen yhdenvertaisesti kaikille. 3. Tilan tarjoaminen nuorten käyttöön. 4. Ratkaisujen etsiminen häiriökäyttäytymiseen ja ristiriitoihin. 5. Ajankohtaisiin tarpeisiin vastaaminen. 6. Yhteistyön tarpeeseen vastaaminen.

Kirjastoissa yhteistyönä toteutettavalla nuorisotyöllä tavoitellaan kirjastojen omien lähtökohtien toteuttamista ja palvelujen tutuksi tekemistä, resurssien yhdistämistä ja hyödyntämistä sekä nuorten olojen parantamista. Toiminnalla on havaittu olevan moninaisia tuloksia ja vaikutuksia eri kohderyhmien näkökulmista katsoen. Nuoret ovat keskiössä ja selviä hyödynsaajia. Käsite kolmas työ saatetaan ymmärtää ja tulkita eri tavoin. Tunnistettavimmat yhteneväisyydet haastateltavien oman työn lähtökohdista katsottuna ovat nuoren ja hänen tarpeidensa asettaminen keskiöön, toisen ammattilaisen osaamisen hyödyntäminen sekä kolmannesta työstä ja toimintatavoista yhdessä sopiminen ja päättäminen. Ammattilaisten välinen yhteistyö koetaan voittopuolisesti antoisaksi ja eri osapuolia hyödyttäväksi. Yhteistyötä edistävät asiat liittyvät haluun ja motivaatioon tehdä työtä, myönteiseen asenteeseen ja johdon/esimiehen tukeen. Yhteistyön esteet ja ongelmat voidaan ryhmitellä työhön ja työkulttuuriin, asenteisiin, johtamiseen, viestinnällisiin ongelmiin, resurssien vähyyteen ja uudenlaisten toimintamallien ja kokeilujen tuottamiin kipukohtiin liittyviksi asioiksi.

Kirjastotyöntekijöiden ja nuorten kohtaamisiin vaikuttavia tekijöitä ovat nuoriin suhtautuminen, kohtaamistilanteet, kirjastotyöntekijöiden näkemys omasta kasvattajuudestaan ja kasvatusvastuustaan sekä nuorten kohtaamisessa tarpeellinen osaaminen. Nuoret koetaan kaksijakoisesti eri kirjastoissa. Lähtökohtaisesti he ovat tervetulleita ja tasavertaisia, mutta asiakkaan kohtelu voi olla jopa epätasa-arvoista nuoren iän perusteella. Nuorten kohtaaminen ja heidän parissaan työskentely tuo omanlaistaan haastetta ja sisältöä perinteiseen kirjastotyöhön. Työntekijöitä hyödyttäisi erilaisten taitojen ja osaamisen lisääminen. Monet niistä ovat sellaisia, joissa järjestö- ja nuorisoalan ammattilaisilla on osaamista.

Johtopäätöksenä on, että kirjastojen kannattaa tehdä nuorisotyötä yhteistyönä. Sille on monenlaisia tarpeita, joihin pystytään vastaamaan monilta osin. Toiminta näyttää olevan tuloksellista, jolloin yhteistyö tuo kaivattuja parannuksia ja vastaa uudenlaisiin haasteisiin. Seuraaviin asioihin tulisi kiinnittää huomiota: ongelmakohtien ratkaisujen etsimiseen, kirjaston rooliin mahdollisena nuorisotyön tukijana ja paikkaajana, kolmannen työn toteutumiseen, nuorten tasa-arvoiseen kohteluun sekä nuoriin liittyviin koulutustarpeisiin vastaamiseen.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste