Kestävä kehitys kokin koulutuksessa
Lattu, Leena (2018)
Lattu, Leena
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803012940
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803012940
Tiivistelmä
Suomalaisten kulutuksen ympäristövaikutuksista noin kolmannes aiheutuu ruokailusta. Ruokavalinnat vaikuttavat vesistöjen, ilman ja maaperän tilaan. Suurin osa suomalaisista syö säännöllisesti ammattikeittiöiden valmistamia aterioita. Näin ammattikeittiöillä on hyvät mahdollisuuden ohjata asiakkaitaan tekemään kestävämpiä valintoja.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon kolmannen vuoden opiskelijoiden kestävän kehityksen osaamisen tasoa. Selvitys tehtiin Ympäristöosaavan harjoitustestin avulla.
Tietoperustassa käsiteltiin kestävän kehityksen määritelmää sekä ammattikeittiöiden ympäristövastuullista toimintaa ja sen vaikutusta ympäristötekijöihin.
Kyselyn tuloksena voidaan todeta, että keväällä valmistuvien kokkiopiskelijoiden kestävän kehityksen osaaminen on heikkoa. Opiskelijoiden tietämys kestävän kehityksen soveltamisesta ammattikeittiöissä kaipaa lisäpanostusta opiskelun aikana. Koulutuksen aikana asiaan pitää kiinnittää enemmän huomiota, jolloin kestävä kehitys olisi osa opiskelijan ammatillista kasvua. Työpaikoilla kestävän kehityksen huomioiminen tulisi olla jokapäiväistä toimintaa. Tavoitteena on ravitsemuksellisesti oikein koottu, kasviksia sekä lähi- ja luomuelintarvikkeita suosiva, laadukas ruokaelämys, joka tuotetaan hygieenisesti kestävän kehityksen mukaisesti ammattitaitoisen henkilöstön toimesta.
Elokuussa vuonna 2018 voimaan tulevissa tutkinnon perusteissa kestävän kehityksen edistäminen on otettu omaksi opinnoksi sekä ammatillisiin tutkinnon osiin on lisätty kestävään kehitykseen liittyviä tavoitteita. Tämän työn pohjalta laadittiin esimerkkejä kestävän kehityksen opetuksen integroimisesta ammatinopetukseen erilaisissa oppimisympäristöissä. Ympäristöosaavan valmennusaineisto ja osaamistesti ovat hyviä työkaluja tavoitteiden saavuttamiseen. Sitä voidaan käyttää myös osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen opiskelijoilla, joilla on jo tietoa kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta ammattikeittiöissä.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon kolmannen vuoden opiskelijoiden kestävän kehityksen osaamisen tasoa. Selvitys tehtiin Ympäristöosaavan harjoitustestin avulla.
Tietoperustassa käsiteltiin kestävän kehityksen määritelmää sekä ammattikeittiöiden ympäristövastuullista toimintaa ja sen vaikutusta ympäristötekijöihin.
Kyselyn tuloksena voidaan todeta, että keväällä valmistuvien kokkiopiskelijoiden kestävän kehityksen osaaminen on heikkoa. Opiskelijoiden tietämys kestävän kehityksen soveltamisesta ammattikeittiöissä kaipaa lisäpanostusta opiskelun aikana. Koulutuksen aikana asiaan pitää kiinnittää enemmän huomiota, jolloin kestävä kehitys olisi osa opiskelijan ammatillista kasvua. Työpaikoilla kestävän kehityksen huomioiminen tulisi olla jokapäiväistä toimintaa. Tavoitteena on ravitsemuksellisesti oikein koottu, kasviksia sekä lähi- ja luomuelintarvikkeita suosiva, laadukas ruokaelämys, joka tuotetaan hygieenisesti kestävän kehityksen mukaisesti ammattitaitoisen henkilöstön toimesta.
Elokuussa vuonna 2018 voimaan tulevissa tutkinnon perusteissa kestävän kehityksen edistäminen on otettu omaksi opinnoksi sekä ammatillisiin tutkinnon osiin on lisätty kestävään kehitykseen liittyviä tavoitteita. Tämän työn pohjalta laadittiin esimerkkejä kestävän kehityksen opetuksen integroimisesta ammatinopetukseen erilaisissa oppimisympäristöissä. Ympäristöosaavan valmennusaineisto ja osaamistesti ovat hyviä työkaluja tavoitteiden saavuttamiseen. Sitä voidaan käyttää myös osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen opiskelijoilla, joilla on jo tietoa kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta ammattikeittiöissä.