Arjenhallintaa ruoanlaiton kautta -projekti Kokkolan Ensikoti Iidassa
Krokfors, Anna-Stina (2018)
Krokfors, Anna-Stina
Centria-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803193542
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803193542
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni on projektiopinnäytetyö. Arjenhallintaa ruoanlaiton kautta-projekti toteutettiin Kokkolan ensikoti Iidassa. Projektin sisältönä toteutettiin opasvihon toteutus, jonka runko toimi toiminnallisten interventioiden reseptivihkona. Tavoitteena oli saada 0sallistujille arkiruoan valmistukseen tarvittavaa tietoa ja keinoja sekä tietoa yhdessä syömisen tärkeydestä. Tässä projektiopinnäytetyössä oli tarkoituksena toteuttaa kuuden kerran interventiokokonaisuus henkilöille, jotka saisivat tukea ja ohjausta arjenhallinnan keinoihin. Arjenhallintaa työssäni lähestyin ruoanvalmistuksen ja yhteisen ruokailun kautta. Ensikoti Iida valikoitui interventioiden toteuttamiseen, koska Ensikodilla oli huomattu kuntoutuksessa olevilla perheillä ja vanhemmilla olevan arkiruoan valmistuksessa kehitettäviä alueita. Ruoanvalmistukseen voidaan sitoa paljon arjenhallinnan muita osa-alueita.
Projektiopinnäytetyön tavoitteena oli tuoda esille osallistujille perheiden yhteisten ruokailujen tärkeys. Yhteisillä ruokailuilla voidaan kehittää monipuolisesti lapsen taitoja. Yhteisillä ruokailuilla voidaan lisätä vanhemmalla onnistumisen tunnetta omassa vanhemmuudessaan. Projektiopinnäytetyön tavoitteena oli saada osallistujille innostusta ja motivaatiota terveellisempään ja edullisempaan kotiruoan valmistukseen, millä olisi monipuolinen hyöty arjenhallinnassa.
Projektiopinnäytetyön aikana toteutettiin viisi onnistunutta interventiota. Ensimmäisessä interventiossa kerroin projektiopinnäytetyöni tarkoituksesta. Seuraavassa kolmessa interventiossa valmistimme aterian. Viimeisessä interventiossa kerättiin palautteet sekä keskusteltiin interventioista. Projektiopinnäytetyöni tuloksissa voidaan havaita oman asenteen muutos positiivisempaan suuntaan arkiruoan valmistamiseen liittyen, oma-aloitteisuuden lisääntyminen ruoanlaittoa kohtaan sekä selkeämpi suunnitelmallisuus ruoanlaittoa ajatellen. Tuloksina nousi esille myös arkiruoan terveellisyys, yhteisten ruokailujen tärkeys sekä yhteisen tekemisen mielekkyys.
Opinnäytetyö antaa positiivista huomiota arjenhallinnan perustaidoille ja niiden taitojen vahvistamiseen. Yhdessä syömisen tärkeydellä nostetaan esille mm. lasten hienomotoriikan kehitystä ja sen sosiaalista painoarvoa.
Projektiopinnäytetyön tavoitteena oli tuoda esille osallistujille perheiden yhteisten ruokailujen tärkeys. Yhteisillä ruokailuilla voidaan kehittää monipuolisesti lapsen taitoja. Yhteisillä ruokailuilla voidaan lisätä vanhemmalla onnistumisen tunnetta omassa vanhemmuudessaan. Projektiopinnäytetyön tavoitteena oli saada osallistujille innostusta ja motivaatiota terveellisempään ja edullisempaan kotiruoan valmistukseen, millä olisi monipuolinen hyöty arjenhallinnassa.
Projektiopinnäytetyön aikana toteutettiin viisi onnistunutta interventiota. Ensimmäisessä interventiossa kerroin projektiopinnäytetyöni tarkoituksesta. Seuraavassa kolmessa interventiossa valmistimme aterian. Viimeisessä interventiossa kerättiin palautteet sekä keskusteltiin interventioista. Projektiopinnäytetyöni tuloksissa voidaan havaita oman asenteen muutos positiivisempaan suuntaan arkiruoan valmistamiseen liittyen, oma-aloitteisuuden lisääntyminen ruoanlaittoa kohtaan sekä selkeämpi suunnitelmallisuus ruoanlaittoa ajatellen. Tuloksina nousi esille myös arkiruoan terveellisyys, yhteisten ruokailujen tärkeys sekä yhteisen tekemisen mielekkyys.
Opinnäytetyö antaa positiivista huomiota arjenhallinnan perustaidoille ja niiden taitojen vahvistamiseen. Yhdessä syömisen tärkeydellä nostetaan esille mm. lasten hienomotoriikan kehitystä ja sen sosiaalista painoarvoa.