Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Turun Kaupungin ympäristöterveyden Gluteeniton -valvontaprojekti 2017

Merivirta, Rae-Marjukka (2018)

Avaa tiedosto
merivirta_rae-marjukka.pdf (1.287Mt)
Lataukset: 


Merivirta, Rae-Marjukka
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804064184
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tarkastella Turun kaupungin valvonta-alueella toimivien leipomoiden ja suurtalouskeittiöiden allergeenien, erityisesti gluteenin, erillään pidon hallintaa ja ohjata toimintaa lainsäädännön vaatimukset täyttäväksi. Opinnäytetyö oli osa Turun kaupungin Ympäristöterveyden vuoden 2017 valvontasuunnitelman mukaista valvontaa.

Keliakia on gluteenia sisältävien viljojen aiheuttama elinikäinen sairaus, joka aiheuttaa suolinukan vaurioitumisen ja kroonisen tulehdusreaktion ohutsuolen limakalvolla. Keliakiaa sairastaa tällä hetkellä noin 2% Suomen väestöstä. Tarve valvontaprojektille on muodostunut, sillä yhä useammat elintarvikehuoneistot ilmoittavat valmistavansa gluteenittomia tuotteita.

Projektin yhteydessä tehtiin suunnitelman mukainen Oiva-tarkastus viidessätoista elintarvikehuoneistossa. Kuntien elintarvikevalvojien Oiva-tarkastuksilla arvioidaan elintarvikehuoneiston elintarviketurvallisuutta ns. hymyarvioilla. Tarkastuskäynnillä paneuduttiin allergeenien, erityisesti gluteenin erillään pitoon liittyviin seikkoihin sekä tarkastettiin toiminnan omavalvontasuunnitelma ja pakkausmerkintöjä tai pakkaamattomista elintarvikkeista kuluttajille annettavia tietoja. Kunkin tarkastuskäynnin yhteydessä otettiin näyte yhdestä gluteenittomaksi ilmoitetusta tuotteesta gluteenimääritystä varten. Näytteet tutkittiin Elisa-menetelmän avulla.

Oiva-tarkastuksessa elintarviketurvallisuutta arvioidaan neljän hymy-arvion avulla. Näitä ovat ”oivallinen”, ”hyvä”, ”korjattavaa” ja ”huono”. Tarkastuksen kokonaisarvosana määräytyy heikoimman osa-alueen arvosanan mukaan. Valvontaprojektin ensimmäisen tarkastuskäynnin kokonaisarvosanat jakautuivat seuraavasti: oivallinen kaksi, hyvä kymmenen ja korjattavaa kolme. Arvosanaa ”huono” ei ollut tarvetta käyttää. Valvontaprojektissa havaittiin puutteita mm. elintarvikkeista annettavissa tiedoissa, omavalvonnan ohjeistuksissa sekä allergeenien erillään pidossa. Pientä huomautettavaa havaittiin myös mm. tilojen puhtaudessa, ajantasaisessa reseptiikassa ja kylmänä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötilahallinnassa. Gluteenimäärityksen perusteella neljästätoista kerätystä näytteestä, kolmetoista todettiin gluteenittomaksi eli gluteenia todettiin alle 20 mg/kg. Kaksi gluteenittomaksi todettua näytettä oli kuitenkin ns. gluteenipositiivisia, mutta gluteenimäärä jäi alle määritysrajan eli alle 5 mg/kg.

Pistokokeenomainen näytteenotto antaa viitteitä, että gluteenittomien tuotteiden erillään pito hallitaan suurimmassa osassa tutkimuksen kohteena olleita toimintatyyppejä. Näytteenotolla voidaan kuitenkin todentaa vain kyseisen näytteen gluteenittomuus. Tarkastuskäynneillä tehtyjen havaintojen perusteella gluteenin erillään pidon käytännöissä ja siihen liittyvissä ohjeistuksissa on vielä parannettavaa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste