Hyvien tuotantotapojen kehittäminen elämysjuustolaan
Riihimäki, Iina (2018)
Riihimäki, Iina
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804124552
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804124552
Tiivistelmä
Elintarvikehuoneiston työtapaohje on työskentelyn apuna olevaa ohjeistusta, jolla voidaan helpottaa hygieenisten työtapojen noudattamista ja omavalvonnan päivittymistä.
Tämän työn tarkoituksena oli luoda kasvavalle elämysjuustolalle hyvien työtapojen ohjeet. Ohjeista osa pohjautui vanhoihin tiloihin suunniteltuihin ohjeisiin ja ne kehitettiin uusiin tiloihin sopiviksi, osa oli täysin uusia. Ohjeet suunniteltiin yhdessä laatupäällikön sekä muiden työntekijöiden kanssa.
Työn toimeksiantajana oli Herkkujuustola Oy, joka valmistaa sveitsiläisillä resepteillä ja suomalaisilla raaka-aineilla erikoisjuustoja. Herkkujuustolan kasvava henkilöstömäärä sekä kokonaan uusi, syksyllä 2018 valmistuva elämysjuustola tarvitsee työntekijöiden ja työnantajan tueksi selkeät ja tiloihin sopivat hygienia ja työtapaohjeet.
Tämä työ toteutettiin suunnittelutyönä sekä kirjallisuutta tutkimalla. Kirjallisuudesta haettiin työtä tukevia aiheita ja oppaita, joita myös yritys voi myöhemmin hyödyntää päivittäessään omavalvontaa ja ohjeistusta.
Tämän opinnäytetyön tuloksena on julkaistu osa kehitetyistä hyvien työtapojen oheista sekä niihin liittyvät lomakkeet. Lisäksi toimintaa koskevat muutos- ja parannusehdotukset on esitetty tässä työssä. Merkittävimmät näistä olivat perehdytyksen ohjeistus sekä juustojen pakkauskriteerit. Perehdytyksen ohjeistuksessa luotiin perehdytyskaavake sekä ohjeistus perehdytykseen. Juustojen pakkauskriteereissä luotiin jokaiselle juustolle pakkaamisen kriteerit.
Tämän työn tarkoituksena oli luoda kasvavalle elämysjuustolalle hyvien työtapojen ohjeet. Ohjeista osa pohjautui vanhoihin tiloihin suunniteltuihin ohjeisiin ja ne kehitettiin uusiin tiloihin sopiviksi, osa oli täysin uusia. Ohjeet suunniteltiin yhdessä laatupäällikön sekä muiden työntekijöiden kanssa.
Työn toimeksiantajana oli Herkkujuustola Oy, joka valmistaa sveitsiläisillä resepteillä ja suomalaisilla raaka-aineilla erikoisjuustoja. Herkkujuustolan kasvava henkilöstömäärä sekä kokonaan uusi, syksyllä 2018 valmistuva elämysjuustola tarvitsee työntekijöiden ja työnantajan tueksi selkeät ja tiloihin sopivat hygienia ja työtapaohjeet.
Tämä työ toteutettiin suunnittelutyönä sekä kirjallisuutta tutkimalla. Kirjallisuudesta haettiin työtä tukevia aiheita ja oppaita, joita myös yritys voi myöhemmin hyödyntää päivittäessään omavalvontaa ja ohjeistusta.
Tämän opinnäytetyön tuloksena on julkaistu osa kehitetyistä hyvien työtapojen oheista sekä niihin liittyvät lomakkeet. Lisäksi toimintaa koskevat muutos- ja parannusehdotukset on esitetty tässä työssä. Merkittävimmät näistä olivat perehdytyksen ohjeistus sekä juustojen pakkauskriteerit. Perehdytyksen ohjeistuksessa luotiin perehdytyskaavake sekä ohjeistus perehdytykseen. Juustojen pakkauskriteereissä luotiin jokaiselle juustolle pakkaamisen kriteerit.