Palvelumuotoilulähtöinen tuotantoprosessi tapahtumatuotannossa : case Ägräs Distillery Slow Food -festivaalilla
Mäkelä, Anna (2018)
Mäkelä, Anna
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804184949
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804184949
Tiivistelmä
Opinnäytetyössäni tarkastelen palvelumuotoilua metodina sekä sen menetelmien soveltuvuutta tapahtumatuotannon kehittämiseen. Tavoitteena oli teorian ja esimerkkitapahtuma-prosessin kautta synnyttää uusia lähestymistapoja tapahtumien kehittämiseen sekä vaihtoehtoisia toimintatapoja tapahtumatuotantoon. Esimerkkitapahtumaprosessini tässä työssä on Ägräs Distillery -tislaamolle tehty ohjelmakokonaisuus Fiskarissa 6.–7.10.2017 pidetylle Slow Food -festivaalille.
Palvelumuotoilu tarjoaa uudenlaisen tavan luoda ja parantaa palveluja. Käyttäjälähtöinen palvelumuotoilu on saanut huomattavaa nostetta viimeisen vuosikymmen aikana ja sen arvostus palvelu- ja tuotekehityksessä sekä innovoinnissa on noussut merkittävästi viime vuosina.
Työssäni tutustuin palvelumuotoiluprosessissa käytettyihin menetelmiin sekä syvennyn niihin menetelmiin, joita päädyin käyttämään omassa kehittämishankkeessani. Tapahtumatuotantoa tarkastelen yleisesti sekä avaan peruskäytäntöjä. Pohdin esittelemieni palvelumuotoilumetodien soveltuvuutta tapahtumatuotantoon ja syvennyn kehittämishankkeeni esimerkki-tapahtumaprosessiin, jossa niitä hyödynsin.
Lähestymistapa kehittämishankkeessani oli palvelumuotoilun metodien kuten löytäminen-, määrittely-, ideointi-, mallinnus- ja käyttöönottotyökalujen yhdistäminen perinteisiin tapahtumatuotannon prosesseihin. Rajasin tarkastelukulman käytännön metodien osalta kahteen konkreettiseen palvelumuotoiluprosessin malliin, jotka integroin omaan tapahtumatuotannon prosessiini.
Opinnäytetyön kehittämistoiminnan lopputuloksena valmistui ohjelmakokonaisuus tislaamo- ja panimoyritys Ägräs Distillerylle Fiskarissa 6.–7.10.2017 pidetylle Slow Food -festivaalille.
Opinnäytetyöni osoittaa palvelumuotoilun metodien soveltuvan tapahtumatuotantoon. Se näyttää käyttäjälähtöisen suunnittelun ja tuotannon olevan mahdollista, hyödyllistä sekä uusia näkökulmia avaavaa myös tapahtuma-alalla. Oma työni on pintaraapaisu siitä, miten palvelumuotoilun metodeja voisi hyödyntää tapahtumien toteuttamisessa. Teema on relevantti ja kiinnostava opinnäytetyön aihe opiskelijoille myös jatkossa.
Palvelumuotoilu tarjoaa uudenlaisen tavan luoda ja parantaa palveluja. Käyttäjälähtöinen palvelumuotoilu on saanut huomattavaa nostetta viimeisen vuosikymmen aikana ja sen arvostus palvelu- ja tuotekehityksessä sekä innovoinnissa on noussut merkittävästi viime vuosina.
Työssäni tutustuin palvelumuotoiluprosessissa käytettyihin menetelmiin sekä syvennyn niihin menetelmiin, joita päädyin käyttämään omassa kehittämishankkeessani. Tapahtumatuotantoa tarkastelen yleisesti sekä avaan peruskäytäntöjä. Pohdin esittelemieni palvelumuotoilumetodien soveltuvuutta tapahtumatuotantoon ja syvennyn kehittämishankkeeni esimerkki-tapahtumaprosessiin, jossa niitä hyödynsin.
Lähestymistapa kehittämishankkeessani oli palvelumuotoilun metodien kuten löytäminen-, määrittely-, ideointi-, mallinnus- ja käyttöönottotyökalujen yhdistäminen perinteisiin tapahtumatuotannon prosesseihin. Rajasin tarkastelukulman käytännön metodien osalta kahteen konkreettiseen palvelumuotoiluprosessin malliin, jotka integroin omaan tapahtumatuotannon prosessiini.
Opinnäytetyön kehittämistoiminnan lopputuloksena valmistui ohjelmakokonaisuus tislaamo- ja panimoyritys Ägräs Distillerylle Fiskarissa 6.–7.10.2017 pidetylle Slow Food -festivaalille.
Opinnäytetyöni osoittaa palvelumuotoilun metodien soveltuvan tapahtumatuotantoon. Se näyttää käyttäjälähtöisen suunnittelun ja tuotannon olevan mahdollista, hyödyllistä sekä uusia näkökulmia avaavaa myös tapahtuma-alalla. Oma työni on pintaraapaisu siitä, miten palvelumuotoilun metodeja voisi hyödyntää tapahtumien toteuttamisessa. Teema on relevantti ja kiinnostava opinnäytetyön aihe opiskelijoille myös jatkossa.