Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutus päiväkodeissa ja päiväkotien näitä tuotteita koskevat käytänteet

Vesapuisto, Tiina (2018)

 
Avaa tiedosto
Vesapuisto_Tiina.pdf (1.283Mt)
Lataukset: 


Vesapuisto, Tiina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804235164
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli saada ajankohtaista tietoa leikki-ikäisten lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutuksesta päiväkodeissa. Tutkimuksessa haluttiin saada selville myös päiväkotien yleisiä käytänteitä kasvisten, hedelmien ja marjojen tarjoamisen suhteen. Lisäksi tutkimuksen avulla haluttiin saada tietoa tässäkin tutkimuksessa käytetyn ruokapalveluhenkilöstölle suunnatun kyselylomakkeen toimivuudesta ja kehittämiskohteista.
Tutkimusaineisto saatiin viidestä Seinäjoen kaupungin päiväkodista, joissa jokaisessa seurattiin yhtä 3─6-vuotiaiden lapsiryhmää. Ruokapalveluhenkilöstö täytti heille laaditun kyselylomakkeen sekä huolehti kasvisten käyttöä koskeneen päiväkirjan täyttämisestä kolmen päivän ajalta seuraten kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutusta sekä lautasjätettä. Tutkimuksessa käytettiin havainnointia sekä kvantitatiivista kyselylomaketta, jonka kysymyksistä osa oli strukturoituja ja osa avoimia kysymyksiä.
Tuloksista ilmenee, että päiväkoti-ikäisten lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien kulutus on vähäistä verrattuna suosituksiin. Kasviksia syötiin päiväkodeissa aamupalalla 30 grammaa, välipalalla 30 grammaa ja lounaalla 40 grammaa. Ruokapalveluiden työntekijät kokivat, että he noudattavat yhteisiä ravitsemuskäytänteitä. Tästä huolimatta toisissa päiväkodeissa tarjottiin kasviksia, marjoja ja hedelmiä useammin kuin toisissa. Kyselylomaketta kehitettiin palautteiden avulla. Kehittämisehdotuksia oli toteutettu esimerkiksi muokkaamalla kasvisten käyttöä koskevaa päiväkirjaosiota selvemmäksi ja tarkentamalla ohjeistusta kyselylomakkeen täyttämisessä. Kyselylomaketta tullaan käyttämään tämän tutkimuksen jälkeen isommassa DAGIS-interventiotutkimuksessa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste