Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Elintarvikkeiden raja-arvojen ja näytteenottosuunnitelman päivitys : raja-arvojen vertailu eri elintarvikevirastojen välillä (FDA ja EVIRA)

Lahtela, Mari-Susanna (2018)

Avaa tiedosto
Lahtela_Mari-Susanna.pdf (474.7Kt)
Lataukset: 


Lahtela, Mari-Susanna
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804245285
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia erään Turun elintarviketehtaan mikrobiologisia riskejä ja raja-arvoja vihannes- ja sillisäilykkeissä (raaka-aineissa ja lopputuotteissa), analysoida ja arvioida nykyistä näytteenottosuunnitelmaa koostettua teoriaa vastaan.

Yritys on Suomen yksi johtavimmista elintarvikeyrityksistä. Tuotantolaitos sijaitsee Turussa, jossa valmistetaan vihannes- ja kalasäilykkeitä. Oman valmistuksen lisäksi yritys markkinoi mm. ketsuppia, mehuja, kalatuotteita, tuorepastoja sekä pizzoja ja muita pakasteita.

Työssä tutustuttiin HACCP-järjestelmään ja vertailtiin eri elintarvikevirastojen (FDA, EVIRA) raja-arvoja. HACCP-järjestelmä on elintarvikehuoneiston omavalvonta järjestelmä, jolla pyritään luomaan puitteet ja pohja turvallisten, säilyvien ja elintarvikemääräykset täyttävien tuotteiden valmistamiselle ja myymiselle.

Työssä tutkittiin lähdetietoja (tutkimuksia, artikkeleja) mm. histamiinista, listeriasta, homeista ja hiivoista. Nämä ovat elintarviketuotannossa mikrobiologisia patogeenejä, jotka kontaminoivat tuotteita.

Turun tehtaan näytteenottosuunnitelmassa keskityttiin näytteenottotiheyden ja näytemäärien päivittämiseen sekä tekemään siitä selkeä tehtaan käyttöön. Näytteenottosuunnitelman laatiminen on lakisääteinen velvollisuus elintarvikeyrityksille, jolla pyritään näytteenoton edustavuuden varmistamiseksi. Edustava tuotenäyte on näyte, jolla voidaan tehdä luotettavia arvioita sen ympäristön osan/tuotteen ominaisuuksista, josta näyte on otettu.

Tuloksena todettiin näytteenottosuunnitelman olevan ajan tasainen eikä vaatinut päivitystä verratessa koostettua teoria vastaan. FDA:n ja Eviran raja-arvoja verratessa toisiinsa ei löytynyt juurikaan eroavaisuuksia.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste