Chian siemenistä valmistettava kastikepohja koirille
Roberts, Emma (2018)
Roberts, Emma
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804245367
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804245367
Tiivistelmä
Tällä hetkellä kasvipohjaisten ruokien suosio on noussut hurjasti ja ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi ostamansa ruoan alkuperästä ja siihen liittyvistä eettisistä kysymyksistä.
Koiranruokamarkkinoilla on paljon valinnanvaraa, mutta suurin osa ruoista on valmistettu eläinproteiinista.
Tämä opinnäytetyö oli osa tuotekehitys projektia, jossa kehitellään markkinoille chian siemenistä valmistettua tuotetta. Tässä työssä suunniteltiin tuotteelle kastikepohja.
Tarkoitus oli tarkastella chian siementen käyttöä osana koiran ruokavaliota sekä tehdä eroa kokonaisten ja rouhittujen siementen välillä koiran ruoansulatuksen näkökulmasta. Työssä tarkasteltiin geelin muodostusta sekä selvitettiin lämpökäsittelyn vaikutusta geelin rakenteeseen ja sen proteiinipitoisuuteen.
Koirien ruoansulatuskanava on lyhyt ja niiden hampaat soveltuvat vain ruoan paloittelemiseen. Tästä syystä koiran elimistö ei pysty hyvin hyödyntämään kasvien ravintosisältöä ilman niiden esikäsittelyä.
Tutkimuksissa päädyttiin siihen lopputulokseen, että rikkain proteiinipitoisuus geelissä saavutettiin rouhituilla siemenillä, jonka seos oli lämpökäsitelty. Rouhinta rikkoi siemenen rakenteen vapauttaen sen sisällön geeliin ja lämpökäsittely näytti tehostavan proteiinien liukenemista siihen.
Koiranruokamarkkinoilla on paljon valinnanvaraa, mutta suurin osa ruoista on valmistettu eläinproteiinista.
Tämä opinnäytetyö oli osa tuotekehitys projektia, jossa kehitellään markkinoille chian siemenistä valmistettua tuotetta. Tässä työssä suunniteltiin tuotteelle kastikepohja.
Tarkoitus oli tarkastella chian siementen käyttöä osana koiran ruokavaliota sekä tehdä eroa kokonaisten ja rouhittujen siementen välillä koiran ruoansulatuksen näkökulmasta. Työssä tarkasteltiin geelin muodostusta sekä selvitettiin lämpökäsittelyn vaikutusta geelin rakenteeseen ja sen proteiinipitoisuuteen.
Koirien ruoansulatuskanava on lyhyt ja niiden hampaat soveltuvat vain ruoan paloittelemiseen. Tästä syystä koiran elimistö ei pysty hyvin hyödyntämään kasvien ravintosisältöä ilman niiden esikäsittelyä.
Tutkimuksissa päädyttiin siihen lopputulokseen, että rikkain proteiinipitoisuus geelissä saavutettiin rouhituilla siemenillä, jonka seos oli lämpökäsitelty. Rouhinta rikkoi siemenen rakenteen vapauttaen sen sisällön geeliin ja lämpökäsittely näytti tehostavan proteiinien liukenemista siihen.