Ruokahävikin hillintä ja hallinta
Salo, Petteri (2018)
Salo, Petteri
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804255471
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804255471
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli ruokahävikin hillintä ja hallinta sairaalan keittiöllä. Aihe tuli Tampereen ammattikorkeakoulusta, liittyen mahdollisesti tulevaan hankkeeseen. Tavoitteena oli toimintaan tehtävillä muutoksilla sekä henkilöstön motivoinnilla pyrkiä vähentämään ruokahävikkiä. Tekme Oy:n arvoihin kuuluu kestävä kehitys ja tällä opinnäytetyöllä haluttiin vastata näihin arvoihin. Sairaalan keittiölle tämä oli oikein tervetullut aihe, koska ruokahävikkiä koettiin syntyvän paljon.
Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksena. Toimintatutkimus oli paras tutkimustapa, jolla voitiin löytää toimintamuutoksia ruokahävikin pienentämiseksi. Alkutilanteessa tutkittiin ruokahävikin määrä ja analysoitiin saadut tulokset. Tulosten pohjalta suunniteltiin toimintatapoihin muutokset, jotka tähtäävät ruokahävikin pienentämiseen. Toiminnanmuutokset otettiin käytäntöön ja niitä havainnoitiin jatkuvasti. Lopuksi tarkistettiin viikon punnituksilla, olivatko muutokset saaneet ruokahävikkiä pienenemään.
Tehdyillä toiminnanmuutoksilla saatiin ruokahävikki pienenemään lähes 200 kiloa viikossa. Tämä on melkein 9500 kiloa vuodessa. Työntekijät olivat tyytyväisiä saavutettuihin tuloksiin, koska olivat itse suunnitteluvaiheessa päättämässä toimintamuutoksista. Alkutilanteen analysoinnissa tultiin tulokseen, että eniten voidaan vaikuttaa omalla toiminnalla keskitetyn jakelun ja ruokasalin ruokahävikkiin. Tähän tutkimus myös toi varmistuksen, sillä näistä saatiin ruokahävikkiä pienenemään eniten.
Ruokahävikin määrään vaikuttaa moni asia sairaalan keittiössä. Työntekijöiden motivoimisesta on paljon hyötyä, kun halutaan pienentää ruokahävikkiä. Keskustelua pitää käydä ruokahävikin tilanteesta, jotta tiedetään, missä mennään. Yhteistyöllä ja toisia kannustamalla sekä tukemalla päästään uskomattomiin tuloksiin, mutta se vaatii kaikilta paljon työtä.
Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksena. Toimintatutkimus oli paras tutkimustapa, jolla voitiin löytää toimintamuutoksia ruokahävikin pienentämiseksi. Alkutilanteessa tutkittiin ruokahävikin määrä ja analysoitiin saadut tulokset. Tulosten pohjalta suunniteltiin toimintatapoihin muutokset, jotka tähtäävät ruokahävikin pienentämiseen. Toiminnanmuutokset otettiin käytäntöön ja niitä havainnoitiin jatkuvasti. Lopuksi tarkistettiin viikon punnituksilla, olivatko muutokset saaneet ruokahävikkiä pienenemään.
Tehdyillä toiminnanmuutoksilla saatiin ruokahävikki pienenemään lähes 200 kiloa viikossa. Tämä on melkein 9500 kiloa vuodessa. Työntekijät olivat tyytyväisiä saavutettuihin tuloksiin, koska olivat itse suunnitteluvaiheessa päättämässä toimintamuutoksista. Alkutilanteen analysoinnissa tultiin tulokseen, että eniten voidaan vaikuttaa omalla toiminnalla keskitetyn jakelun ja ruokasalin ruokahävikkiin. Tähän tutkimus myös toi varmistuksen, sillä näistä saatiin ruokahävikkiä pienenemään eniten.
Ruokahävikin määrään vaikuttaa moni asia sairaalan keittiössä. Työntekijöiden motivoimisesta on paljon hyötyä, kun halutaan pienentää ruokahävikkiä. Keskustelua pitää käydä ruokahävikin tilanteesta, jotta tiedetään, missä mennään. Yhteistyöllä ja toisia kannustamalla sekä tukemalla päästään uskomattomiin tuloksiin, mutta se vaatii kaikilta paljon työtä.