Avkastning och foderkvalitet vid odling av majs i södra Finland
Hästbacka, Emil (2018)
Hästbacka, Emil
Yrkeshögskolan Novia
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805127786
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805127786
Tiivistelmä
Västankvarnin koetilalla Inkoossa on tehnyt rehumaissin viljelykokeita vuodesta 2010. Kokeiden tarkoitus on testata eri maissilajikkeita jotka sopivat eläinten rehuksi. Tässä työssä kuvaillaan erilaisia kasvuominaisuuksia ja maissin viljelyn edellytyksiä sekä sen koostumusta. Vuosina 2014, 2015 ja 2016 tehdyistä koetuloksista selviää pääasiassa maissin satomäärä ja sen sisältämät ravintoarvot.
Maissin pinta-ala kasvaa koko ajan Pohjoismaissa. Se voi johtua uusista ja kestävämmistä lajikkeista, ilmaston lämpenemisestä ja maissin hyvistä rehuominaisuuksista. Onnistuneen sadon ansiosta maissi on erittäin kilpailukykyinen rehu, jolla on korkea energia-arvo ja alhainen proteiiniarvo. Tämä tarkoitta sitä, että se sopii hyvin esimerkiksi rehuseoksiin heinän kanssa, jonka energia-arvo on alhaisempi kun taas proteiinin määrä on runsaampi.
Varhaisilla maissilajikkeilla saatiin yleensä pienempi sato kun taas energia-arvo ja sulavuus olivat paremmat. Kylminä vuosina kun kokonaislämpötila jää alhaiseksi, varhaislajikkeet menestyvät paremmin kuin myöhäisemmät lajikkeet. Myöhäislajikkeet tuottavat yleensä suuremman sadon ellei ole kylmä vuosi, kun taas energia-arvo ja sulavuus eivät ole huippuluokkaa.
Maissin pinta-ala kasvaa koko ajan Pohjoismaissa. Se voi johtua uusista ja kestävämmistä lajikkeista, ilmaston lämpenemisestä ja maissin hyvistä rehuominaisuuksista. Onnistuneen sadon ansiosta maissi on erittäin kilpailukykyinen rehu, jolla on korkea energia-arvo ja alhainen proteiiniarvo. Tämä tarkoitta sitä, että se sopii hyvin esimerkiksi rehuseoksiin heinän kanssa, jonka energia-arvo on alhaisempi kun taas proteiinin määrä on runsaampi.
Varhaisilla maissilajikkeilla saatiin yleensä pienempi sato kun taas energia-arvo ja sulavuus olivat paremmat. Kylminä vuosina kun kokonaislämpötila jää alhaiseksi, varhaislajikkeet menestyvät paremmin kuin myöhäisemmät lajikkeet. Myöhäislajikkeet tuottavat yleensä suuremman sadon ellei ole kylmä vuosi, kun taas energia-arvo ja sulavuus eivät ole huippuluokkaa.