REKO i Västnyland - en undersökning om lönsamhet och utvecklingsmöjligheter
Fagerholm, Elin (2018)
Fagerholm, Elin
Yrkeshögskolan Novia
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805117755
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805117755
Tiivistelmä
När det kommer till mat är faktorer som smak, pris och bekvämlighet viktiga. Idag bryr sig allt fler om matens kvalitet och dess produktionsförhållanden, samt hur dessa stämmer överens med de egna synpunkterna på t.ex. hälsa och välmående, samhället och miljön. Lokal mat blir allt vanligare och så även begrepp som närmat, Slow Food och REKO.
I Västnyland anses intresset för lokalt producerad mat stort. Under året ordnas olika evenemang och marknader. Förutom REKO ordnas närmats marknader och Slow Food festivaler. REKO har funnits i nejden sedan 2014 då de första ringarna startades i Pojo och i Västankvarn i Ingå. Idag finns det fem aktiva REKO-ringar i Västnyland.
Syftet med mitt arbete är att få en helhetlig bild över REKO:s verksamhet och hur intresset för REKO ser ut i Västnyland idag. I fokus ligger även producenternas lönsamhet och konceptets utvecklingsmöjligheter.
Undersökningen utfördes med hjälp av två webbenkäter för både producenter och konsumenter. Enkäterna publicerades i Ekenäs, Karis och Ingås REKO-grupper på Facebook. För att skapa en helhet skickades även en enkät menad för administratörerna för respektive REKO-grupper.
Sammanlagt svarade 13 producenter och 116 konsumenter på enkäterna. Det är mest kvinnor som handlar via REKO och de mest populära produkterna är ägg, grönsaker och kött. Producenterna har valt att sälja via REKO eftersom de anser att den personliga kontakten med konsumenten är viktigt och för att det är smidigt eftersom man på förhand vet vilken mängd produkter som kommer att gå åt till försäljning.
I Västnyland tror medlemmarna på en växande framtid för REKO. REKO är en bra idé som man kanske inte ännu förstått att utnyttja på bästa sätt.
I Västnyland anses intresset för lokalt producerad mat stort. Under året ordnas olika evenemang och marknader. Förutom REKO ordnas närmats marknader och Slow Food festivaler. REKO har funnits i nejden sedan 2014 då de första ringarna startades i Pojo och i Västankvarn i Ingå. Idag finns det fem aktiva REKO-ringar i Västnyland.
Syftet med mitt arbete är att få en helhetlig bild över REKO:s verksamhet och hur intresset för REKO ser ut i Västnyland idag. I fokus ligger även producenternas lönsamhet och konceptets utvecklingsmöjligheter.
Undersökningen utfördes med hjälp av två webbenkäter för både producenter och konsumenter. Enkäterna publicerades i Ekenäs, Karis och Ingås REKO-grupper på Facebook. För att skapa en helhet skickades även en enkät menad för administratörerna för respektive REKO-grupper.
Sammanlagt svarade 13 producenter och 116 konsumenter på enkäterna. Det är mest kvinnor som handlar via REKO och de mest populära produkterna är ägg, grönsaker och kött. Producenterna har valt att sälja via REKO eftersom de anser att den personliga kontakten med konsumenten är viktigt och för att det är smidigt eftersom man på förhand vet vilken mängd produkter som kommer att gå åt till försäljning.
I Västnyland tror medlemmarna på en växande framtid för REKO. REKO är en bra idé som man kanske inte ännu förstått att utnyttja på bästa sätt.