Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Kokemuksia Maxammonin käytöstä lihanautatiloilla

Lähde, Armi (2018)

 
Avaa tiedosto
Lahde_Armi.pdf (1.298Mt)
Lataukset: 


Lähde, Armi
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805229634
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kerätä käyttökokemuksia Suo-men rehu Oy:n maahantuomasta Maxammon-entsyymiseoksesta suo-malaisilta naudanlihantuotanto tiloilta. Suomen rehu Oy on myös opinnäytetyön tilaaja ja ohjaajana tilaajan puolelta toimii Heikki Ikä-valko. Tulosten keräämiseksi toteutettiin tilatason ruokintakoe Pullisen tilalla Loimaalla. Lisäksi toteutettiin käyttäjäkysely tiloille, joilla Maxammon on ollut käytössä.

Tilakoe alkoi 14.11.2016 ja päättyi 30.7.2017. Tilakokeen aikana loppu-kasvatettiin 106 Maxammon-sonnia ja 113 verrokkiryhmän sonnia. Sonnien tilakokeen aikaiset Maxammon-ruokinnat kestivät 69 päivästä 220 päivään. Sonneja lähti teuraaksi viisi kertaa molemmista ryhmistä. Neljässä teurasryhmässä Maxammon-sonnit kasvoivat paremmin kuin verrokkiryhmän sonnit. Opinnäytetyöhön on tehty analyysia eri ruokin-tajaksojen vaikutuksista sonnien päiväkasvuihin, teuraspainoihin ja luokittumiseen. Tilakoe toteutettiin yhteistyössä opinnäytetyön tilaa-jan, Pullisen tilan ja HKScan Agrin kanssa.

Käyttäjäkysely toteutettiin huhtikuussa vuonna 2018. Kyselyn työkalu-na käytettiin Webropol 3.0-ohjelmaa ja kysely lähetettiin 70 käyttäjälle. Kyselyyn vastasi 11 naudanlihan tuottajaa ja vastausprosentiksi muo-dostui 16 %. Kyselyn kysymykset kartoittivat käyttäjien perustietojen ohella muun muassa säilöntäprosessin onnistumista, Maxammon-viljan käyttöä käytännön ruokinnassa ja mahdollisia tuloksia, joihin Maxammonilla oletetaan olevan vaikutusta. Kyselyyn osallistuneet tuottajat olivat pääosin tyytyväisiä Maxammoniin ja sen käyttöön.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste