Användning av koldioxid i kylanläggningar
Åkermarck, Alexander (2018)
Åkermarck, Alexander
Yrkeshögskolan Arcada
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810529
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810529
Tiivistelmä
I examensarbetet granskas egenskaperna hos det naturliga köldmediet koldioxid och vad det innebär när man talar om ett naturligt köldmedium som har en del special-egenskaper i en kylprocess. Examensarbetet är indelat i två delar, en allmän del och en teoretisk jämförelse av fyra köldmedier: propan (R290), isobutan (R600a), ammoniak (R717) och koldioxid (R744). Traditionella köldmedier har länge haft en dominerande plats inom kyltekniken. På grund av förordningar från både EU-kommissionen och Montrealprotokollet, vars uppgift är att stegvis minska och slutligen stoppa använd-ningen av föreningar skadliga för ozonskiktet d.v.s. traditionella köldmedier, har kol-dioxid därmed blivit ett lockande alternativ inom kylteknikbranschen. Tack vare för-ordningarna har företag inom kylteknikbranschen börjat planera och optimera kylsy-stem som fungerar med naturliga köldmedier. Framförallt har företag blivit intresse-rade av värmeåtervinning vid koldioxidkylprocesser. I examensarbetet tas koldioxi-dens egenskaper upp, och som läsare kommer man att inse att koldioxid har en del specialegenskaper i en kylprocess. Arbetets målsättning är att läsaren som inte har bred förkunskap inom området skall kunna få en bredare syn på vad det innebär när man talar om köldmedier och specifikt om koldioxid som köldmedium. I arbetets all-männa del förklaras också de olika processer som krävs för kylning med koldioxid. Arbetet berör huvudsakligen livsmedelskyla och industriella applikationer men är också lämpat för andra slags av koldioxidburna kylsystem. Syftet med arbetet var att jämföra de fyra ovannämnda köldmedierna. Som metod för jämförelsedelen skapades en tabell som innehåller de väsentligaste punkterna som anses vara betydande när man jämför köldmedier sinsemellan. Målsättningen med jämförelsedelen var att utreda vil-ket av de fyra köldmedierna som har de bästa egenskaperna. Svar på denna fråga var svår att fastställa p.g.a. att egenskaperna i ett köldmedium är så varierande. En del egenskaper i ett köldmedium kan vara goda medan andra egenskaper kan vara sämre. Därmed är det alltid en kompromisslösning när man väljer ett köldmedium till en viss kylprocess.