Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kauralajikkeiden suuren määrän aiheuttamat ongelmat elintarvike- ja rehuteollisuudessa

Viitanen, Iida (2018)

Avaa tiedosto
Iida_Viitanen.pdf (873.8Kt)
Lataukset: 


Viitanen, Iida
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060312148
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin kauralajikkeiden suuren määrän aiheuttamia ongelmia elintarvike- ja rehuteollisuudessa. Tutkimuksessa käytettiin sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimuksen tavoitteena oli koota kauraa käyttävän ketjun näkökulmat yhteen ja kartoittaa tätä kautta kauralajikkeiden suuren määrän aiheuttamien ongelmien laajuutta sekä syitä kauralajikkeiden määrän kasvulle.

Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluina sekä verkkokyselynä. Teemahaastatteluissa haastateltiin viittä alan eri toimijaa. Näkökulmia kauralajikkeiden suuren määrän aiheuttamista ongelmista saatiin kerättyä rehutehtaalta, siemenliikkeeltä, välitysliikkeeltä sekä kahdelta eri kauraa käyttävältä myllyltä. Kyselytutkimus suunnattiin kauranviljelijöille ja siihen vastauksia saatiin yhteensä 65.

Haastatteluiden perusteella voitiin todeta, että kauralajikkeiden suuri määrä aiheuttaa ongelmia teollisuudessa, sillä se vaikuttaa merkittävästi kauran tasalaatuisuuteen. Kauran epätasalaatuisuus tuottaa teollisuudessa lisätyötä sekä ylimääräistä hävikkiä. Kaikki haastateltavat olivat yhtä mieltä siitä, että kauran lajikekirjoa olisi syytä supistaa. Kauralajikkeiden määrän vähentyminen helpottaisi toimintaa niin elintarvike- kuin rehuteollisuudessakin.

Haastatteluissa korostui etenkin viljelijöille viestimisen tärkeys. Haastatteluissa kävi ilmi, että elintarvike- ja rehuteollisuudessa toivottaisiin niin viljelijöiden kuin siemeniä markkinoivien yritysten ottavan entistä enemmän huomioon teollisuuden toiveet ja tarpeet kauralajikkeiden suhteen. Valitsemalla oikeanlaisen lajikkeen ja tätä kautta saavuttamalla laadukkaan sadon, viljelijät hyötyvät myös itse eniten.

52 prosenttia kyselyyn vastanneista kauranviljelijöistä ei kokenut kauralajikkeiden suurta määrää ongelmana. Jopa 10 prosenttia vastaajista kertoi, ettei ota sadon tulevaa käyttökohdetta huomioon kauralajiketta valitessaan. Kyselynkin perusteella voitiin siis todeta, että parempi tiedottaminen viljelijöille lajikevalinnan tärkeydestä olisi kannattavaa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste