Tuote-ja reseptikehitys ammattikeittiössä
Asumalahti, Sari (2010)
Asumalahti, Sari
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052010052
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052010052
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, miten ammattikeittiöt kehittävät ruokaohjeitaan, hyödyntävät valmista reseptiikkaa ja, mistä käytettävät ohjeet päätyvät kokin käytettäväksi. Tutkimuksen avulla halutaan saada tietoa, ovatko käytettävissä olevat resurssit ja kanavat riittäviä ruokaohjeiden kehittämiseen, saatavuuteen, käytettävyyteen tai hyödyntämiseen.
Kysely suunnattiin saman yrityksen X eri toimipisteiden esimiehille ja kokeille, ja sen tulokset antavat tärkeää tietoa siitä, mikä on tuote- ja reseptikehityksen rooli yrityksen keittiöissä nyt ja, mihin suuntaan sitä halutaan viedä. Yritys X satsaa mittavaan tuotteistamisprojektiin, jossa määritellään eri keittiöiden ja keittiöhenkilökunnan tekemä työ. Tämä tutkimus antaa hyödyllistä tietoa myös tuotteistamiseen, Aromi–järjestelmässä olevien vakioitujen ruokaohjeiden käytettävyyteen ja toiveisiin sen suhteen.
Opinnäytetyöni teoriaosa koostuu tuotekehitys- ja ruokalistasuunnitteluaineistosta, tuotekehitystä käsittelevistä lehtiartikkeleista ja tutkimusaineistosta. Suurta painoa on myös omalla työkokemuksellani elintarviketeollisuuden tuotekehityksestä. Prosessikuvaukset ja tuotekehitystoiminnasta kirjoitettu luku kolme ja sen alaluvut pohjautuvat pitkälti omiin kokemuksiini tuotekehitystyöstä.
Kysely tehtiin maaliskuussa vuonna 2010 ja tavoitteena oli saada mahdollisimman moni vastaamaan, jotta tulokset olisivat kattavia. Kaikkien esimiesten ja kokkien vastaaminen antaisi käytännön tason vastauksia ja suuntaviivat siihen, mihin asioihin pitäisi jatkossa kiinnittää huomiota. Kyselyyn vastasi kaksitoista ruuanvalmistuksen ja esimiestason ammattilaista yritys X: stä.
Kysely suunnattiin saman yrityksen X eri toimipisteiden esimiehille ja kokeille, ja sen tulokset antavat tärkeää tietoa siitä, mikä on tuote- ja reseptikehityksen rooli yrityksen keittiöissä nyt ja, mihin suuntaan sitä halutaan viedä. Yritys X satsaa mittavaan tuotteistamisprojektiin, jossa määritellään eri keittiöiden ja keittiöhenkilökunnan tekemä työ. Tämä tutkimus antaa hyödyllistä tietoa myös tuotteistamiseen, Aromi–järjestelmässä olevien vakioitujen ruokaohjeiden käytettävyyteen ja toiveisiin sen suhteen.
Opinnäytetyöni teoriaosa koostuu tuotekehitys- ja ruokalistasuunnitteluaineistosta, tuotekehitystä käsittelevistä lehtiartikkeleista ja tutkimusaineistosta. Suurta painoa on myös omalla työkokemuksellani elintarviketeollisuuden tuotekehityksestä. Prosessikuvaukset ja tuotekehitystoiminnasta kirjoitettu luku kolme ja sen alaluvut pohjautuvat pitkälti omiin kokemuksiini tuotekehitystyöstä.
Kysely tehtiin maaliskuussa vuonna 2010 ja tavoitteena oli saada mahdollisimman moni vastaamaan, jotta tulokset olisivat kattavia. Kaikkien esimiesten ja kokkien vastaaminen antaisi käytännön tason vastauksia ja suuntaviivat siihen, mihin asioihin pitäisi jatkossa kiinnittää huomiota. Kyselyyn vastasi kaksitoista ruuanvalmistuksen ja esimiestason ammattilaista yritys X: stä.
