Pop up -ravintolatoiminnan vähäriskisyyden toteutuminen
Kantola, Kirsi (2018)
Kantola, Kirsi
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061113376
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061113376
Tiivistelmä
Pop up -ravintolat ovat olleet merkittävä trendi elintarvikealalla 2010-luvulla. Ilmiö rantautui Suomeen ravintolapäivän myötä vuonna 2011 ja on jäänyt vahvaksi trendiksi sen jälkeenkin. Ravintolapäivän myötä yksityishenkilöt rupesivat järjestämään yhden päivän ravintoloita. Pop up -ravintoloiden toiminnan tulee olla lyhytaikaista ja vähäriskistä. Tällainen elintarviketoiminta on rajattu säännöllisen elintarvikevalvonnan ulkopuolelle.
Tässä tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää, ovatko pop up -ravintoloissa tarjottavat ruoat vähäriskisiä. Tutkimukseen kerättiin tiedot pop up -ravintoloissa myytävistä elintarvikkeista kahdelta ravintolapäivältä 18.11.2017 ja 18.2.2018. Osa tiedoista käytiin tarkistamassa toisen ravintolapäivän aikana.
Tutkimuksen otoksen osalta pop up -ravintoloille ohjeistettu vähäriskisyys toteutui kohtuullisen hyvin, mutta ei kokonaan. Tutkittujen ravintolapäivien pop up -mainoksista otettujen tietojen mukaan n. 4 % pop up -ravin-toloista myi ruokia, jotka eivät olleet vähäriskisiä. Kerättyjen tietojen mukaan ravintolapäivään osallistuvat pop up -ravintolat tekivät hyvin monimuotoisia tarjottavia. Osa tarjotuista ruoista (n. 21 %) oli ohjeistuksen kan-nalta harmaalla alueella; ne eivät olleet vähäriskisiä, mutta eivät myöskään suurimman riskin tuotteita.
Työssä myös verrattiin pop up -toimintaa perinteisiin elintarviketoiminnan muotoihin; ilmoitettuihin elintarvikehuoneistoihin eli kiinteään elintarvi-kehuoneistoon ja liikkuvaan elintarvikehuoneistoon. Vertailussa todettiin, että pop up -ravintoloissa tarjottiin myös ruokia, joiden tarjoilun ei pitäisi pop up -toimintaa koskevan ohjeistuksen perusteella olla mahdollista.
Tässä tutkimuksessa oli tarkoitus selvittää, ovatko pop up -ravintoloissa tarjottavat ruoat vähäriskisiä. Tutkimukseen kerättiin tiedot pop up -ravintoloissa myytävistä elintarvikkeista kahdelta ravintolapäivältä 18.11.2017 ja 18.2.2018. Osa tiedoista käytiin tarkistamassa toisen ravintolapäivän aikana.
Tutkimuksen otoksen osalta pop up -ravintoloille ohjeistettu vähäriskisyys toteutui kohtuullisen hyvin, mutta ei kokonaan. Tutkittujen ravintolapäivien pop up -mainoksista otettujen tietojen mukaan n. 4 % pop up -ravin-toloista myi ruokia, jotka eivät olleet vähäriskisiä. Kerättyjen tietojen mukaan ravintolapäivään osallistuvat pop up -ravintolat tekivät hyvin monimuotoisia tarjottavia. Osa tarjotuista ruoista (n. 21 %) oli ohjeistuksen kan-nalta harmaalla alueella; ne eivät olleet vähäriskisiä, mutta eivät myöskään suurimman riskin tuotteita.
Työssä myös verrattiin pop up -toimintaa perinteisiin elintarviketoiminnan muotoihin; ilmoitettuihin elintarvikehuoneistoihin eli kiinteään elintarvi-kehuoneistoon ja liikkuvaan elintarvikehuoneistoon. Vertailussa todettiin, että pop up -ravintoloissa tarjottiin myös ruokia, joiden tarjoilun ei pitäisi pop up -toimintaa koskevan ohjeistuksen perusteella olla mahdollista.