Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Nuuttauksen optimointi

Järvenpää, Joel (2018)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
Jarvenpaa_Joel.pdf (1.014Mt)
Lataukset: 


Järvenpää, Joel
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061113378
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää eri nuuttausolosuhteiden vaikutusta tuloksena olevaan saumaan ja tämän pohjalta joko vahvistaa tai muuttaa olemassa olevia suositusarvoja.

Nuuttaaminen on erityisesti pakkausteollisuudessa käytetty tapa muodostaa laatikkoon taiveurat. Tarkat ja tasalaatuiset nuuttaukset ovat tärkeitä etenkin nopeilla pakkauslinjoilla onnistuneen taitoksen ja katkeamattoman täytön varmistamiseksi. Onnistunut nuuttaus tekee pakkauksesta paremman näköisen, mutta myös parantaa laatikon vahvuutta.

Nuutattavuudella kuvataan kartongin kykyä mukautua nuuttausviivaimen muotoon ja säilyttää nuuttaukselle tavoiteltu muoto. Hyvään nuutattavuuteen vaaditaan kartongilta pintalujuutta sekä elastisuutta pinnan murtumisen välttämiseksi. Korkea taitettavuuskerroin alhaisella viivaimensyvyydellä on yleensä merkki hyvästä nuutattavuudesta. Kartonki, jonka nuuttaukset muuttuvat vain vähän nuuttaussyvyyden vaihdellessa, on ideaali nuuttaukseen.

Nuuttauksen ansiosta kartonki taipuu ilman murtumista halutusta kohdasta ja haluttuun suuntaan. Nuuttaukset toimivat saranoina, joiden avulla kotelo voidaan kasata. Nuuttaukseen vaikuttavat nuuttaustyökalut ja työkalujen asetukset. Myös nuutattava kartonkilaji ja sen ominaisuudet vaikuttavat merkittävästi nuuttauksen lopputulokseen. Tärkeimpiä muuttujia kartongissa ovat paksuus, bulkkisuus, rakenne ja raaka-aine.

Kokeellisessa osuudessa näytteinä oli kolme eri nuutattua kartonkilajia: Classic FBB, Pro FSB ja Pro FSB Cup. Näytteitä analysoitiin nuuttaustuloksen arviointiin käytetyillä mittalaitteilla (BOBST crease checker ja Lorentz & Wettren taivutusjäykkyysmittari).

Osa aineistoista on salassapitovelvollisuuden alaista ja tämän vuoksi jätetty pois julkisesta raportista.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatTutkintonimikkeetAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste