Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kolmen valuaatiojärjestelmän painottuminen terveellisen ruoan valintaan vaikuttavissa tekijöissä

Pylkkänen, Tiina (2010)

 
Avaa tiedosto
Pylkkanen_Tiina.pdf (1.064Mt)
Lataukset: 


Pylkkänen, Tiina
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005128986
Tiivistelmä
Kolmen valuaatiojärjestelmän painottuminen terveellisen ruoan valintaan vaikuttavissa tekijöissä

Terveys ja hyvinvointi ovat ajankohtaisia ja jokaiselle kuuluvia asioita. Hyvinvoinnin kannalta tärkeää on se, mitä syö. Oikein mitoitetusta ja valitusta ruoasta ihminen saa tarvitsemansa energian ja kaikki elintärkeät ravintoaineet. Nykykäsityksen mukaan yli puolet päivän energiasta tulisi saada hiilihydraateista, vajaa kolmannes rasvasta ja noin 15 % proteiineista. On kuitenkin henkilöitä, joiden mielestä syömme liikaa hiilihydraatteja, kevyttuotteita ja prosessoitua ruokaa. Vastoin nykysuosituksia ravinnon tulisi koostua eläinrasvasta ja proteiineista, eikä juurikaan hiilihydraateista. Pehmeä rasva ei ole terveydelle haitallista. Erityisesti kovetettu kasvirasva, joka sisältää transrasvoja, on pahaksi elimistölle.

Ihminen on päätöksiä tekevä olento, jonka aivot poikkeavat toiminnallisesti ja rakenteellisesti muista kädellisistä niin, että ihmisen etuotsalohkon aivokuori on laajentunut. Ihminen kykenee asettamaan itselleen monimutkaisia ja pitkän aikavälin tavoitteita. Tämä edellyttää laajoja erilaisten toimintojen ketjuja, jotka voivat kestää pitkiäkin aikoja. Ihmisellä on oltava hermostossaan kyky pitää tavoite mielessään, kun siihen pyritään aktiivisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että etuotsalohkon aivokuori on paikka, jossa tavoitteet muodostetaan, valitaan ja pidetään aktiivisesti yllä. Tavoitteisiin pyrkiminen edellyttää, että tavoite on vakaa ajassa eli että se pidetään mielessä. Etuotsalohkon aivokuoren keskitason alaosa on alue, joka yhdistää rationaaliset eli järkiperäiset ja emotionaaliset eli tunneperäiset arvotukset. Tämä alue liittyy läheisesti tavoitteista riippuvaan päätöksentekoon.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli kyselyn avulla selvittää, miten opiskelijat tekevät ruokavalintoja eri tilanteissa. Työn lähtökohtana oli Rangelin, Montaguen ja Camererin (2008) malli kolmesta valuaatiojärjestelmästä. Siihen kuuluvat pavlovilainen järjestelmä, tottumusjärjestelmä ja tavoitteisiin suuntautunut järjestelmä. Moni pavlovilainen toiminto on synnynnäinen reaktio tiettyyn etukäteen määritettyyn ärsykkeeseen, kuten nälkään tai janoon. Tottumusjärjestelmä voi oppia toistuvalla harjoittelulla arvottamaan toimintoja, jotka ovat oikeassa suhteessa odotettujen palkintojen kanssa, joita nämä toiminnat tuottavat. Esimerkkinä tästä on tupakoitsijan halu saada tupakka tiettyyn aikaan päivästä. Tavoitteisiin suuntautunut järjestelmä arvottaa toimia laskemalla toiminta—lopputulos–yhteyksiä, minkä jälkeen se arvioi palkintoja, jotka liittyvät erilaisiin tuloksiin. Esimerkki tavoitteisiin suuntautuneesta käyttäytymisestä on päätös siitä, mitä aikoo syödä ravintolassa.

Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista kyselytutkimusta e-lomakkeen muodossa, joka lähetettiin sähköpostitse Laurean ja Metropolian kaikille 22 381 opiskelijalle. Vastauksia saatiin 1 880 kappaletta. Tutkimusaineisto analysoitiin SPSS–ohjelmalla.

Tutkimuksessa ilmeni, että tavoitteet määräävät eniten ruokavalinnoissa. Ihminen siis tekee pitkäntähtäimen suunnitelmia, joissa oma terveys on tärkeässä asemassa. Sekä sukupuolten että eri ikäryhmien välillä oli tilastollisia eroja. Terveellisestä ruoasta on saatavilla paljon tietoa, mutta silti ravinnosta johtuvat sairaudet yleistyvät.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste