Näytä suppeat kuvailutiedot

Kolmen valuaatiojärjestelmän painottuminen terveellisen ruoan valintaan vaikuttavissa tekijöissä

Pylkkänen, Tiina (2010)

dc.contributor.authorPylkkänen, Tiina
dc.date.accessioned2010-05-24T16:30:20Z
dc.date.available2010-05-24T16:30:20Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.uriURN:NBN:fi:amk-201005128986
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/15111
dc.description.abstractKolmen valuaatiojärjestelmän painottuminen terveellisen ruoan valintaan vaikuttavissa tekijöissä Terveys ja hyvinvointi ovat ajankohtaisia ja jokaiselle kuuluvia asioita. Hyvinvoinnin kannalta tärkeää on se, mitä syö. Oikein mitoitetusta ja valitusta ruoasta ihminen saa tarvitsemansa energian ja kaikki elintärkeät ravintoaineet. Nykykäsityksen mukaan yli puolet päivän energiasta tulisi saada hiilihydraateista, vajaa kolmannes rasvasta ja noin 15 % proteiineista. On kuitenkin henkilöitä, joiden mielestä syömme liikaa hiilihydraatteja, kevyttuotteita ja prosessoitua ruokaa. Vastoin nykysuosituksia ravinnon tulisi koostua eläinrasvasta ja proteiineista, eikä juurikaan hiilihydraateista. Pehmeä rasva ei ole terveydelle haitallista. Erityisesti kovetettu kasvirasva, joka sisältää transrasvoja, on pahaksi elimistölle. Ihminen on päätöksiä tekevä olento, jonka aivot poikkeavat toiminnallisesti ja rakenteellisesti muista kädellisistä niin, että ihmisen etuotsalohkon aivokuori on laajentunut. Ihminen kykenee asettamaan itselleen monimutkaisia ja pitkän aikavälin tavoitteita. Tämä edellyttää laajoja erilaisten toimintojen ketjuja, jotka voivat kestää pitkiäkin aikoja. Ihmisellä on oltava hermostossaan kyky pitää tavoite mielessään, kun siihen pyritään aktiivisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että etuotsalohkon aivokuori on paikka, jossa tavoitteet muodostetaan, valitaan ja pidetään aktiivisesti yllä. Tavoitteisiin pyrkiminen edellyttää, että tavoite on vakaa ajassa eli että se pidetään mielessä. Etuotsalohkon aivokuoren keskitason alaosa on alue, joka yhdistää rationaaliset eli järkiperäiset ja emotionaaliset eli tunneperäiset arvotukset. Tämä alue liittyy läheisesti tavoitteista riippuvaan päätöksentekoon. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kyselyn avulla selvittää, miten opiskelijat tekevät ruokavalintoja eri tilanteissa. Työn lähtökohtana oli Rangelin, Montaguen ja Camererin (2008) malli kolmesta valuaatiojärjestelmästä. Siihen kuuluvat pavlovilainen järjestelmä, tottumusjärjestelmä ja tavoitteisiin suuntautunut järjestelmä. Moni pavlovilainen toiminto on synnynnäinen reaktio tiettyyn etukäteen määritettyyn ärsykkeeseen, kuten nälkään tai janoon. Tottumusjärjestelmä voi oppia toistuvalla harjoittelulla arvottamaan toimintoja, jotka ovat oikeassa suhteessa odotettujen palkintojen kanssa, joita nämä toiminnat tuottavat. Esimerkkinä tästä on tupakoitsijan halu saada tupakka tiettyyn aikaan päivästä. Tavoitteisiin suuntautunut järjestelmä arvottaa toimia laskemalla toiminta—lopputulos–yhteyksiä, minkä jälkeen se arvioi palkintoja, jotka liittyvät erilaisiin tuloksiin. Esimerkki tavoitteisiin suuntautuneesta käyttäytymisestä on päätös siitä, mitä aikoo syödä ravintolassa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista kyselytutkimusta e-lomakkeen muodossa, joka lähetettiin sähköpostitse Laurean ja Metropolian kaikille 22 381 opiskelijalle. Vastauksia saatiin 1 880 kappaletta. Tutkimusaineisto analysoitiin SPSS–ohjelmalla. Tutkimuksessa ilmeni, että tavoitteet määräävät eniten ruokavalinnoissa. Ihminen siis tekee pitkäntähtäimen suunnitelmia, joissa oma terveys on tärkeässä asemassa. Sekä sukupuolten että eri ikäryhmien välillä oli tilastollisia eroja. Terveellisestä ruoasta on saatavilla paljon tietoa, mutta silti ravinnosta johtuvat sairaudet yleistyvät.fi
dc.description.abstractEmphasis of the three valuation system on the factors that affect the choice of healthy food Health and well-being is a topical subject and concerns everyone. It is important for well-being what to eat. From properly sized and selected food one can get all the necessary energy and vital nutrients. According to the current understanding more than half of a day’s energy should come from carbohydrates, less than a third from fat and approximately 15 percent from protein. However, some think that people eat too much carbohydrates, light products and processed food. Contrary to the current recommendation nutrition should consist of animal fat and protein, hardly carbohydrates. Soft fat is not harmful to the health. In particular hydrogenated vegetable fat containing trans fat is bad for the health. Man is a decision-making being whose brain differs functionally and structurally from other primates, so that man’s prefrontal cortex has expanded. Man is able to make complex and long-term objectives. This requires a wide range of chains of different activities which may last for long periods of time. Man must have the ability to bear the objective in mind in the nervous system when achieving that objective actively. Studies have shown that the prefrontal cortex is the place where the objectives are formed, selected and been actively maintained. Achieving the objective requires that it is steady in time. There is an area in the prefrontal cortex that combines rational and emotional valuations. This area is closely linked to decision-making that is depending on the goals. The purpose of the thesis was to solve with a questionnaire how college students make food choices in different situations. The basis of the thesis was Rangel’s, Montague’s and Camerer’s (2008) model of three valuation systems, including the Pavlovian, Habitual and Goal-directed system. Many Pavlovian behaviours are innate responses to specific predetermined stimuli, for example hunger or thirst. The habitual system can learn, through repeated training, to assign values to actions that are commensurate with the expected reward that these actions generate. An example of a habit system is a smoker’s desire to have a cigarette at a particular time of day. The goal-directed system assigns values to actions by computing action-outcome associations and then evaluating the rewards that are associated with the different outcomes. An example of a goal-directed behavior is the decision of what to eat at a restaurant. The research method used was a quantitative survey in e-form which was sent via e-mail to all 22 381 students in Laurea University of Applied Sciences and Metropolia University of Applied Sciences. 1 880 answers were returned. The research material was analyzed by SPSS, a program for managing statistical data. Frequencies, sum variables of the valuation systems, the independent samples test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used as the method of analysis. The study revealed that food choices are made most in a Goal-directed way. Accordingly people make long-term plans where health is important. Between sexes and different age groups was shown a significant statistical difference. Although there is a lot of knowledge about healthy food eating-related diseases become more frequent.en
dc.language.isofin
dc.publisherLaurea-ammattikorkeakoulu
dc.rightsAll rights reserved
dc.titleKolmen valuaatiojärjestelmän painottuminen terveellisen ruoan valintaan vaikuttavissa tekijöissäfi
dc.type.ontasotfi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis|
dc.identifier.dscollection10024/268
dc.organizationLaurea-ammattikorkeakoulu
dc.subject.ysaruoka
dc.subject.ysaterveellisyys
dc.subject.ysapäätöksenteko
dc.contributor.organizationLaurea-ammattikorkeakoulu
dc.subject.keywordpäätöksenteko
dc.subject.keywordvalinta
dc.subject.keywordterveellinen ruoka
dc.subject.keywordkolme valuaatiojärjestelmää
dc.subject.degreeprogramfi=Liiketalous, hallinto ja markkinointi|sv=Företagsekonomi, förvaltning och marknadsföring|en=Business Management, Administration and Marketing|
dc.subject.disciplineLiiketalouden koulutusohjelma


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot