Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kalsiumnitraatin käyttömäärän vaikutus jääsalaatin satoon ja laatuun

Sarlin, Jaana (2017)

 
Avaa tiedosto
Sarlin_Jaana.pdf (4.028Mt)
Lataukset: 


Sarlin, Jaana
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705168400
Tiivistelmä
Salaatin viljelyssä haasteena on usein liiallinen nitraatin kertyminen salaatin lehtiin. EU on tehnyt asetuksen salaattien nitraatin enimmäispitoisuuksista, jonka vuoksi salaattien nitraattipitoisuuden alentaminen erilaisilla viljelyteknisillä keinoilla on tullut ajankohtaiseksi. Kasvisten nitraattipitoisuuksiin vaikuttavat mm. typpilannoitteiden käyttö, ympäristötekijät, viljelykäytännöt sekä kasvien geneettiset ominaisuudet.

Tässä opinnäytetyössä tutkittiin kalsiumnitraatin käyttömäärän vaikutusta Frillice-lajikkeen jääsalaattiin. Koe toteutettiin kahdessa osassa, joista toinen tehtiin tammi-helmikuussa ja toinen touko-kesäkuussa. Pimeän vuodenajan vuoksi talvikasvustossa käytettiin runsaasti tekovaloa. Kesäkasvusto viljeltiin runsaan luonnonvalon aikaan, jolloin tekovalon käyttö oli vähäistä. Kokeessa oli tarkoituksena optimoida salaatille soveltuva ympärivuotinen lannoitus, jonka seurauksena salaattien nitraattipitoisuudet pysyisivät alle EU:n asettamien arvojen, viljely pysyisi kannattavana sekä tuotteen ulkoinen ja sisäinen laatu pysyisivät hyvinä.

Koe tehtiin kasvihuoneessa suljetulla kiertokastelujärjestelmällä. Salaateille annettiin kolmea erilaista lannoiteliuosta, jotka sisälsivät 24,3 %, 42,4 % tai 0 % kalsiumnitraattia. Ensimmäisen sadonkorjuun alkaessa lannoiteliuoksia laimennettiin. Tarkoituksena oli tarkastella lannoiteliuosten laimennosten vaikutusta salaattien nitraattipitoisuuksiin. Kokeeseen kuului myös säilyvyyskoe, jonka aikana tarkasteltiin säilytyksen vaikutusta salaattien nitraattipitoisuuksiin sekä ulkoiseen ja sisäiseen laatuun.

Talvi- ja kesäkasvuston salaattien nitraattipitoisuuksissa oli eroja, mutta parhaiten tavoitteet täytti molemmilla kasvustoilla lannoiteliuos, joka sisälsi 24,3 % kalsiumnitraattia. Tällä lannoituksella salaattien nitraattipitoisuudet pysyivät alle EU:n asettamien arvojen, viljely pysyi lyhyenä, sekä tuotteen ulkoinen ja sisäinen laatu hyvänä. Salaattien nitraattipitoisuuden alentaminen laimennuskäsittelyn avulla on mahdollista, mutta se tulisi tehdä 5-10 vuorokautta ennen sadonkorjuun alkua, jotta sillä olisi toivottu vaikutus salaatin nitraattipitoisuuteen. Säilyvyyskokeessa talvikasvuston salaattien säilyvyys oli heikompi alhaisen kalsiumpitoisuuden vuoksi, verrattuna kesäkasvustoon. Säilyvyyskokeen aikana kesäkasvustolla nitraattipitoisuudet laskivat keskimäärin 15 % ja talvikasvustolla 4 %.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste